Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Косівському музеї Гуцульщини відкрили виставку колекційних поштівок Мирослава Близнюка

До Дня міста та 600-ліття першої писемної згадки про Косів у музеї Гуцульщини власну колекцію поштівок представив краєзнавець Мирослав Близнюк.

Розповідає Інформатор за даними Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини.

На виставці експонуються 352 поштові картки, датовані 1880 – 1939 роками. Це своєрідний фотоархів Косова та околиць. Тут можна побачити і тогочасні твори народного мистецтва, портрети жителів краю, сцени обрядовості та побуту.

Найстарішим світлинам з колеції 144 роки. Це «Вид Косова» та «Циган з Косова» авторства Юліуша Дуткевича. Перша світлина з краєвидом Косова була виставлена 1880 року на Етнографічній виставці в Коломиї.

«Ці поштівки потрапили до колекції від багатьох людей, – розповідає пан Мирослав, – якісь я купив, якісь були мені подаровані, з кимось ми обмінялися. Я вдячний цим людям, у мене є їх поіменний список – це 49 осіб».

Десь третину фотокарток колекціонер придбав у Польщі, аби повернути їх на рідну землю.

За останніми дослідженнями, «косівські» сюжети друкували 32 видавці з 11 міст. Крім Косова, такі картки виготовляли в Кутах, Коломиї, Станіславові, Чернівцях, Львові, Кракові, Празі, Самборі, Стрию та Калуші. Виготовляли їх здебільшого власники крамниць. Великих накладів тоді не було, тож картки передруковувались маленькими партіями. Тому для колекціонерів ці речі мають особливу цінність.

dir=”auto”>Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору