Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чому в дощі кладовище Коломиї затоплює і на що у ратуші готові витратити 15 млн грн

Чому в дощі кладовище Коломиї затоплює і на що у ратуші готові витратити 15 млн грн

Головний комунальник Коломийської громади стверджує, що міське кладовище на вул. Довбуша було облаштовано “навпаки”, бо тут нема водовідведення і навіть проектної документації. Нову земельну ділянку під поховання міські урядники обіцяють облаштувати правильно і вже оголосили тендерну закупівлю. Очікувана вартість цих робіт перевищує 15,6 млн грн.

Інформатор Коломия розповість деталі.


Мертві не скаржаться… але їхнім близьким важливо, щоб місце вічного спочинку рідної людини було у належному стані. Чи не так?

Після статті про могили у воді на кладовищі на вул. Довбуша у Коломиї зауваження владі сипались ще місяцями. Зрештою, претензій не бракувало і без втручання преси. І то зрозуміло: після опадів у кількох секторах цвинтаря до могил без гумових чобіт – не підступитися. Навіть біля могил загиблих захисників України стояла вода.

Після розголосу і обурень громади, працівники КП “Коломийська міська ритуальна служба” вирішили це.

Але проблема у секторах залишилася. Зокрема навесні під час поховання у секторі 5 близькі не могли нормально пройти до місця прощання. Священник і капелан УГКЦ Михайло Дзюба зауважив, що такого не бачив за усе своє священницьке життя… навіть на прифронтових цвинтарях.

До теми: Багнюки по котики й затоплені могили: що кажуть у ратуші про ситуацію на кладовищі Коломиї

Що каже влада Коломийської громади?

Начальник управління комунального господарства Андрій Радовець заявив, що цвинтар від самого початку облаштований всупереч вимогам:

“У 13-му році було рішення про виділення земельної ділянки. На жаль, він не був запущений як об’єкт будівництва: просто відбувались захоронення і без проектної документації. Зараз ми відновили всі ці речі. Але є складність, оскільки вже могили захоронені, водовідведення відвести в такому плані, як воно мало би бути, неможливо”.

Тим часом на новому кладовищі господарники обіцяють зробити все, як треба:

“Вже виготовлений проект тільки на дану ділянку нового кладовища з під’їздною дорогою. Напевно він буде на два роки… Масштабний великий проект: повністю передбачається водовідвідна канава довкруг нового кладовища, центральні доріжки з відведенням води, але дренажної системи не може там бути, бо вже десь за метр-півтори є захоронення”

Головний комунальник пояснює, що по-правильному треба робити план кладовища, тоді відвід води, а вже потім можна було здійснювати поховання.

“Ну, так не сталося… Зроблено було все навпаки і зараз ми виходимо з цієї ситуації. Там будуть (застосований, – ред)  метод геотекстилю і щебеню, щоб вода здренувала. І основне – це буде осушувальна канава, яка буде знаходитися довкруг нового кладовища”

А ще комунальники  кажуть, що уже на затвердженні є нова земельна ділянка під поховання на міському кладовищі Коломиї

“Надіємось, що ми вже зробимо її правильно: з водовідведенням наперед”

Кульбаби кладовище

Бур’ян пробив асфальт на нових доріжка міського кладовища Коломиї. Детальніше – читайте у статті ТУТ.

На запитання журналістів, для чого зробили доріжки на кладовищі, коли не було дренажу, Андрій Радовець відповів, що ритуальна служба закупила матеріали “для покращення, щоб люди не ходили по болоті”. А те, що крізь новий асфальт проросли бур’яни, пояснив так:

“Господарським методом забезпечений сухий твердий прохід і проїзд. Може десь якісь окремі елементи… та в загальному, якщо подивитися, яка там площа… На цвинтарі нема постійного руху, ми ж розуміємо, що це не траса, що може десь і проросло”, – зазначив Андрій Радовець.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору