Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Двоє – в одні: в чому секрет асиметричної брами біля коломийської ратуші? | Історія будівлі на пл. Відродження, 4

воє - в одні: в чому секрет асиметричної брами біля коломийської ратуші? | Історія будівлі на пл. Відродження, 4

Уявіть, як століття тому в напівтемній майстерні художник по дереву клопоче, витесує, різьбить. Він має задум і вимоги замовника, але хоче зробити унікально. Та ось кілька десятиліть по тому веселий (чи злий) комунальник радянського зразка береться ремонтувати ці двері. Справа безнадійно клопітка, а план ж ніхто не відміняв. Так знаходиться стулка від дверей і ремонт завершується підміною. Це ось коротка (і твохи домріяна) історія брами на площі Відродження, 4 у Коломиї.

Переповідаємо цікаву історію самої будівлі та цих химерних дверей за дослідженнями Іллі Криворучка та проєкту “Коло брами“.

Будинок на сучасні площі Відродження, 4 збудований у кінці ХІХ ст.

Попередні найменування площі:

      • пл Ринок
      • пл. Карпінського (1880-1927 рр)
      • пл. Пілсудського (1927-1939 рр)
      • пл Леніна (1939-1941 рр)
      • пл.Є. Коновальця (1941 р)
      • пл Леніна (1944-1990 рр)

120 років тому ласуни тут купляли солодощі. Зокрема у списку підприємців Коломиї йдеться про те, що в цій будівлі діяла філія італійської цукерні Владислава Рігетті.

На столітніх листівках можна побачити тут вивіски магазину “Народна торгівля” на першому поверсі: це гуртівня кооперативних змішаних товарів, створена в 1890-тих галицьким москвофільським товариством ім. Михайла Качковського (осередок був у Львові).

За даними книжки Івана Монолатія «Цісарська Коломия» у цьому будинку в 1912 році знаходився склад блаватних товарів, сукна з фабрики в Ракшаві, вати і ватину з фабрики в Станиславові, власником якого був Шимон Хаєс.

А телефонний довідник 1912 року свідчить, що тутечки свій офіс облаштував власник млина Якоб Бреттер, телефонний номер на той час був коротким: аби додзвонитися до Якоба варто було набрати лише дві цифри — 27.

А вже за двадцять років номери стали тризначними. Так у телефонному довіднику 1932 року знаходимо, що у будинку проживав власник броварні в Дятьківцях Леопольд Баран і додзвонитися до нього можна було за телефоном 1-15.

Це цікаво: Місце, де варять пиво: історія вулиці Заводської у Коломиї

У 1926 – 1939 роках тут також діяв магазин бакалії, власником якого був купець Шимон Берлас. Його помешкання якого розташовувалося на цій самій площі в будинку №13. Яка подальша доля цього купця – невідомо. Дослідники історії знають, що німецька окупація Коломиї забрала тисячі життів коломийських євреїв.

У радянські часи на другому поверсі будівлі й надалі були помешкання, а на першому поверсі містився магазин дитячого одягу. Тепер його змінили приватні крамниці, кабінети та ін.

Реконструкцію цей будинок застав на стику століть – під час підготовки до Міжнародного гуцульського фестивалю в 1999 – 2000 роках.

Асиметрична брама

“Химерні та інтригуючі – якби нас попросили описати двері на площі Відродження, 4, то саме ці слова першими б спали на думку”, – йдеться в дописі проєкту “Коло брами“.

Уважний пішохід одразу ж помітить, що з цими дверима щось не те: права стулка має геть інший орнамент. Проте корінним коломиянам часто навіть такі очевидні речі не впадають у око… звиклося.

До теми: Столітні двері Коломиї

“Брама складається з двох різних стулок, одна з яких «рідна» цій камʼяниці – придивіться до декору будівлі, і ви одразу вгадаєте, котра саме з них”, – інтригують акитвісти “Коло брами“.

Мешканці історичної кам’яниці стверджують, що сталась ця дверна оказія у радянські часи. Одна зі стулок потребувала ремонту. Аби не демонтувати браму повністю, комунальники знайшли стулку під розмір й замінили нею пошкоджену попередню стулку.

Інформатор дякує проєкту “Коло брами” за турботу про історичні двері славної Коломиї.

Якщо ви також у захваті від мандрівок в часі нашою славною Коломиєю, то зверніть увагу ще й на такі статті:

Фонтани, від яких і сліду не лишилось | Захоплюючі історичні фото Коломиї з різних епох

У Музею історії Коломиї зберігається унікальний рукопис с ХІХ ст про найбагатших власників маєтків

Площа, ринок і автостанція: забута історія давнього пляцу в середмісті Коломиї

Що присудив раєцький уряд за міжусобиці й образу покійників у Коломиї в XVIII ст

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору