Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Прикарпатські археологи досліджують старожитності скельно-печерного монастиря біля Межигірців

В околиці села Міжгірці, що неподалік міста Галич, науковці Карпатської археологічної експедиції провели польові дослідження скельно-печерного монастиря.

Розповідає Інформатор Коломия, покликаючись на Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

Головним об’єктом дослідження був Божий Тік, розташований на південному схилі – уступі високої гори Скала.

“Сам Божий Тік має вигляд дещо продовгуватого майдану між північною і південною скельними стінками. Південна частина стіни впиралась у прохід між скелями, де досі збереглися сліди врубів, площинних підтісувань для наскельної споруди княжого періоду, яка мала 2–3 поверхи. Дослідники Л. Чачковський і Я. Хмілевський у 20-х роках ХХ ст. вказували на стійку місцеву традицію тут монастиря і наводили свідчення місцевого селянина, який пояснював, «Божий Тік» був колись встелений кам’яною плиткою”, – зазначають дослідники.

Біля пам’ятки виявлено кілька стоянок, що датуються пізньопалеолітичним періодом, також на вершині гори Скала знайдено два курганні могильники. Крім того, учасники експедиції виявили на захід від монастиря великий курган.

Монастир в 1758 р. був ще діючим, однак припинив своє існування, як і багато інших обителей краю, наприкінці XVIII ст. під час Йосифінських реформ.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору