Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Дві зміни чи трансфер в укриття: які запасні варіанти для учнів ліцею №1 розглядає влада Коломиї

Дві зміни чи трансфер в укриття: які запасні варіанти для учнів ліцею №1 розглядає влада Коломиї

Нещодавно Інформатор Коломия висвітлював проблему укриттів у селах Коломийської громади. Тим часом у місті проблем з прихистком для під час повітряної тривоги теж чимало. Але в міськраді переконують: укриття в місті є, але… не в повній мірі. 

Сьогодні мова йтиме про ПРУ ліцею №1 у Коломиї, адже від минулого року розмов про реконструкцію тиру під укриття багато, а результатів наразі нема.

Начальниця управління освіти Марія Козловська на брифінгу міського голови для преси зазначила, що серед невирішених проблем укриттів міста наразі залишається питання щодо ліцею №1.

До слова, під самими навчальними корпусами є великі підвали, і тільки частина з них використовується під укриття.

Проте місцева влада у 2023 році задумала перебудовувати ліцейний тир під протирадіаційне укриття. Ця реконструкція має коштувати бюджету Коломиї 32 701 632 грн.

Договір з підрядником – місцевим ТОВ “ВГР СЕРВІС” –  уклали ще 21 листопада 2023 року. Та коли робітники взялися до справи – зіштовхнувся із несподіванкою:

“Зараз заштопорилися, бо треба перенести силовий кабель, – пояснює міський голова Богдан Станіславський. – Це вже триває два-три місяці. Дуже довго йде погодження”.

 

Швидше всього підрядник не встигне провести реконструкцію тиру під укриття. А тому в ратуші шукають, як зарадити в цій ситуації:

“Там розпочато будівництво. Можливо ще буде укриття побудоване, якщо ні, то нам потрібно буде переводити декілька класів у другу зміну, небагато, але десь 100 учнів”, – каже Марія Козловська.

Окрім навчання у дві зміни у ратуші розглядають ще один варіант виходу з проблеми – довіз учнів в укриття на вул. Хмельницького (у колишньому заводі “Сільмаш”).

“Вони мають автобуси, які стоять на чергуванні, – каже очільник Коломийської громади. – Це будуть витрати, але, напевно, будемо шукати такі можливості, щоб автобуси стояли. Є тривога  – діти в автобуси з вчителями і поїхали”, – коментує Богдан Станіславський.

І наостанок. За перші два роки повномасштабної війни влада Коломийської громади, маючи в розпорядженні близько 2,5 млрд в бюджеті, не спромоглася вирішити проблему із облаштуванням укриттів у школах та садочках. Нині ж перед навчальними закладами новий виклик, адже перечікувати повітряні тривоги за двома стінами більше не можна.

Детальніше – у статті Досі не всі школи і садки Коломийської громади мають укриття. Що каже влада? 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору