Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Добірка порад для комфортної та безпечної подорожі Карпатами

Добірка порад для комфортної та безпечної подорожі Карпатами

Мандри Карпатами — це захоплюючі пригоди, які залишають враження на все життя. Однак гірські умови можуть бути суворими та непередбачуваними. Щоб кожен крок у горах був наповнений безпекою і задоволенням, важливо бути готовим до всіх можливих сюрпризів.

Інформатор Коломия розповість про маловідомі поради, які полегшать ваші подорожі українськими Карпатами.

Якщо вам не вдається розвести багаття, чудовим засобом для розпалу вогнища у будь-яку погоду є кора берези, адже вона горить навіть мокрою. Далі на багатті вже можна приготувати вечерю або ж просто зігрітись, співаючи пісні під гітару.

Вогнище додасть тепла та затишку, однак вночі підтримувати багаття досить складно. Тож, щоб не замерзнути у високогір’ї в холодну пору року, можна використати пляшку з теплою водою. Покладіть “саморобний обігрівач” у свій спальник й він допоможе вам зігрітись під час сну.

Ще одним методом зігрітись в горах є рятувальна термоковдра, яка не займе багато місця у вашому рюкзаку. Крім того, вона може допомогти в екстрених ситуаціях, коли потрібно швидко зігрітись. Рятувальну ковдру можна використати поверх спальника, що суттєво збільшить теплоізоляцію вночі. Коштує такий девайс в середньому від 60 до 300 грн.

Багаття й тепле місце для сну у вас вже є, тож тепер потрібно подбати про те, щоб намет не промок під час рясних злив, які, до речі, часто трапляються в Карпатах. Важливо добре натягнути намет, щоб стінки корпусу намету не торкались тенту, однак і цього часто буває недостатньо. В таких випадках нам знадобиться мох. Як відомо, ця рослина добре вбирає вологу, і в момент рясних злив потрібно розставити зірваний мох навколо вашого намету, таким чином вода не підступиться до вашого “дому”.

Ще однією необхідністю в горах є світло, якщо у вас один ліхтарик на всю групу або ж потужність джерела світла низьке, в пригоді буде пляшка з водою. Поставте ліхтарик під повну пляшку з водою, і таким чином світло буде розсіюватись рівномірно навколо неї й площа освітлення буде більшою.

Перед мандрівкою подбайте про те, щоб у вас було дві пляшки із собою: одна пляшка на 0,5 л та інша на 1,5 л. Остання має бути порожньою, таким чином ваш наплічник буде легшим, адже замість двох літрів рідини ви нестимете пів. Оскільки, в Карпатах є багато джерел на туристичних маршрутах ви завжди зможете поповнити запас води. Півторалітрова пляшка знадобиться нам біля останнього джерела перед запланованим місцем таборування. Наберіть воду в обидві місткості, відтак у вас буде повноцінний запас води для того, щоб приготувати вечерю та сніданок.

Для того, щоб ваш похід був безпечним варто завантажити додаток від рятувальників, який у випадку екстреної ситуації допоможе вам швидко попросити допомогу. Додаток передає сигнали SOS з географічними координатами при виникненні надзвичайних подій в горах. Інноваційна система GРS-моніторингу для туристів забезпечує доступ до інформації про місцеперебування туристичних груп, зокрема, в умовах погіршеного покриття мобільних операторів.

Перед мандрівкою туристу необхідно зареєструватись у додатку. У разі складної ситуації в гірській місцевості, мандрівник може відправити сигнал “SOS” зі своїми точними географічними координатами. Застосунок “Порятунок у горах” доступний для Android і на iOS. 

Туристам і мешканцям Прикарпаття радять завантажити мобільний застосунок “Порятунок в горах”

Вищезгадані поради полегшать вашу подорож та допоможуть сповна насолодитись атмосферою та величчю гір. Однак, не варто забувати про базовий виряд, який повинен бути у кожного хто планує мандрівку у високогір’я. Інформатор раніше розповідав, що потрібно брати з собою в мандрівку Карпатами.

Якщо ви не знаєте, який маршрут обрати початківцю або де побачити високогірні озера від яких перехоплює подих, читайте наші добірки туристичних маршрутів українських Карпат.

Три гірських озера, що заворожують своєю красою

Три варіанти мандрівки в Карпати для новачків та ліньтюхів

Три мальовничі веломаршрути українськими Карпатами

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору