Інформатор Коломия

ВЛАДА

Які саме послуги хочуть отримувати ветерани у новоствореному просторі в Коломиї: результати опитування у фокус-групах

Які саме послуги хочуть отримувати ветерани у новоствореному просторі в Коломиї: результати опитування у фокус-групах

Приміщення, де раніше був центр зайнятості, облаштовують під потреби ветеранів. Відкриття ветеранського простору в Коломиї запланували на День Незалежності, хоч ремонтні роботи у будівлі на вул. Мазепи, 4 ще не завершені. Відкриття такого центру для наших захисників стало можливим завдяки фінансовій підтримці благодійників.

Інформатор Коломия ділиться результатами дослідження ГО “Сила громади”, що дозволяє збагнути що саме прагнуть отримати ветерани у майбутньому центрі.

Влада Коломийської громади анонсує, що тут буде зала для проведення тренінгів, і кабінет для інформування та консультування, а ще – місце для надання психологічної допомоги, якісного часопроведення.

Читайте до теми: У ратуші визначились, що робити з колишнім приміщенням Центру зайнятості у Коломиї

Благодійний фонд “Рокада” виділив будівельні матеріали, а Коломийська міська рада наразі проводить ремонтні роботи на І поверсі будівлі .

ГО “Сила Громади” ж взяла на себе зобов’язання із залучення коштів на умеблювання приміщення, закупівлю необхідної техніки та допомогу з облаштуванням простору, опираючись на принцип доступності і побажання ветеранів та членів родин військовослужбовців.

Також ГО “Сила Громади” долучиться до надання послуг в майбутньому центрі і залучить кваліфікованих спеціалістів (менеджера центру, психологів, фахівців з супроводу), які займатимуться підтримкою ветеранів, членів їх родин, членів родин загиблих чи зниклих безвісті Захисників та Захисниць України, членів родин військовополонених.

Але підготовці самого приміщення передувало опитування самих ветеранів,чого ж вони потребують і що саме хочуть бачити у майбутньому.

Аналіз запитів ветеранів показує, що вони справді потребують надання послуг за принципом єдиного вікна, бо бюрократична тяганина виснажує і часто дратує.

Отже, ключовими рисами потенційного «ветеранського центру», про необхідність якого говорили наші респонденти, є:

1)      наявність зручного відкритого простору, доступного для жителів громади. Бажано, щоб він був багатоцільовим та обладнаним для проведення різного роду активностей. Надзвичайно важливим є зручне розташування та забезпечення безбар’єрності у всіх приміщеннях простору;

2)      функціонування першочергових сервісів, серед яких:

–          кейс-менеджмент (інформування, допомога, супровід, перенаправлення);

–          юридичне консультування;

–          психологічна підтримка;

–          наповнення активностями, що спираються на потреби та побажання цільових груп.

Варто також згадати про додаткові можливості, які були б доречними в межах такого простору, на думку респондентів.

До прикладу, дехто висловлював побажання про функціонування гарячої телефонної лінії, звернувшись на яку можна було б отримати корисну інформацію, попередню консультацію, психологічну допомогу чи просто дізнатися про діяльність центру.

Ще одним побажанням, про яке неодноразово згадували, є наявність дитячого кутка чи кімнати, де можна було б залишати дітей на час відвідування простору. У багатьох родинах є малі діти, і для дружин військовослужбовців значною проблемою є відвідування установ для оформлення статусів, пільг, виплат і т. д., якщо немає з ким залишити дитину, тому були також пропозиції про роботу няні в такій дитячій кімнаті.

Якщо в людини немає коштів і їй потрібно на півгодини залишити дитину, побігти, там, по документи. Це було би доречно. Навіть бувають випадки, коли військовий — батько-одинак. Оббігти всі установи, взяти документи і це все, а ще дитина збоку плаче. Сумніваюсь, що цьому буде легко все це зробити. Частково це доречно.

Члени сімей військовослужбовців очікують, що у ветеранському просторі буде спортивний зал для тренувань, гурткова робота, елементи реабілітації та інших фізичних активностей.

Втім, варто зазначити, що в місті Коломиї вже функціонує спортивний тренувальний зал для ветеранів при Центрі підтримки Захисників України. А крім того нещодавно Коломийська громада отримала можливість адаптувати спортзал на вул. Петлюри під потреби ветеранів з інвалідністю.

Підсумовуючи, на думку більшості учасників дослідження, вони відчувають необхідність в існуванні окремої установи чи простору (комунального або недержавного), що був би орієнтований на їхні потреби. Створення такого центру з урахуванням основних побажань ветеранів та членів їхніх родин і родин військовослужбовців може бути ефективним інструментом для покращення ситуації у громаді та реінтеграції цих цільових аудиторій у громаду. Варто також додати, що ще більш актуальним існування такої установи буде після завершення війни, коли кількість ветеранів у громаді значно збільшиться, однак запит на його створення і налагодження роботи існує вже зараз.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору