Інформатор Коломия

ВЛАДА

Чи продаватиме влада Коломиї будівлю первинної медицини на Чорновола

У владних кабінетах Коломийської міської ради обговорюють можливість перенесення центру первинної медицини й амбулаторії №1 з історичної будівлі на стометрівці у інше приміщення. Всіх карт у ратуші не відкривають, але на пряме запитання про долю будівлі, де століття тому розміщувалось Коломийське староство, міський голова таки розповів.

Повідомляє Інформатор Коломия.

У двоповерховій будівлі на проспекті Чорновола, 32 нині розміщується адмінкорпус комунального некомерційного підприємства “Коломийський центр первинної медико-санітарної допомоги” і водночас амбулаторія загальної практики-сімейної медицини № 1.

Саму ж будівлю збудовано в 1860-х роках.

Вул. Ягайлонська (тепер просп Чорновола). Праворуч – Коломийське староство. Листівка з колекції Валерія Ковтуна

До 1939 року тут розміщувалося Коломийське староство. В 1939-1941 роках – радянські військові структури,  а в 1941 році – угорська жандармерія, пізніше – німецьке військове відомство. В 1944-50-ті роки тут розташовувались слідчі відділи МВ УМВС в Станіславській області. А по тому – міська дитяча лікарня і поліклініка.

Відкриття центру первинної медико-санітарної допомоги на головній вулиці Коломиї стало знаковою подією. Сьогодні вже й важко пригадати, як нам дошкуляли черги у поліклініці й намагання віднайти потрібного спеціаліста. Сімейні лікарі спростили сам процес отримання первинної медичної допомоги.

Проте уже не перший рік побутують розмови, що амбулаторію №1 разом із самим центром мають кудись перенести. Враховуючи те, що Коломийська міська рада активно продає з аукціону комунальне майно, постає питання: чи не під з молотка і ця розкішна будівля у затінку катальп?

“Я не думаю, що ця будівля буде продаватися, – відповів Інформатору міський голова Коломийської громади Богдан Станіславський. – Моя позиція, що цю будівлю не можна продавати. Я, принаймні, ініціатором не буду, поки міський голова”.

Очільник громади не розповідає, куди саму може переїхати центр первинної медико-санітарної допомоги, але же має ідею, як можна буде використати кам’яницю на Чорновола після переселення сімейних лікарів:

“Що стосується будинку, де первинка, там прекрасне місце (можна, – ред) зробити для міжнародної діяльності. Ми найдемо застосування. Але воно продаватися не буде. Це шкідливо продавати, – запевнив міський голова”.

У наступній публікації читайте про плани місцевої влади щодо інших історичних споруд Коломиї.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору