Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Мам, сфоткай мене на рогах: коломияни обурені ситуацією у міському парку

Мам, сфоткай мене на рогах: коломияни обурені ситуацією у міському парку

Що тільки не роблять люди заради гарного кадру… Але коли мама спокійно спостерігає, як дитина видерлась на самісіньку голову скульптури і вмостила гузницю на оленячі роги – то таки дивно. Можливо, не всім пояснювали, що нищити спільне добро – справа хижа. Але ж мав спрацювати звичайний батьківський рефлекс: падіння з такої висоти навряд би закінчилось легкими травмами.

Інформатор Коломиї

3 вересня у місцевих спільнотах facebook поширився допис коломиянки Віти Бойчук. На фото та відео видно, як дітвора, мов ягоди обліпихи, обступила відреставровану минулого року скульптуру сім’ї оленів. У підніжжі композиції жінка робить фото малечі. Таких фото знайдеться по декілька у кожного у старих альбомах. Що ж обурило коломиянку її читачів?

А те, що найвище по скульптурі вишкрябався хлопчик (на вигляд років 8-9), він всівся просто на роги татові-оленю. Висота скульптури разом з постаментом – понад 3,5 м. Звідки впевненість, що нетовсті розгалуження цементних рогів витримає вагу дитини? Дорослі стояли поруч і ніхто не здогадався зробити зауваження, що це небезпечно. Ба більше – спокійно спостерігали і фотографували дітей на оленях.

Коментарі коломиян поділилися на тих, хто не бачить в цьому нічого поганого і на тих, хто засуджує таке ставлення дорослих. Навіть радять поставити табличку, що забороняє лізти на скульптури.

парк олені

А тепер про ставлення до громадського добра. Коломияни чекали на відновлення цієї скульптури понад 20 років. Загалом наш міський парк давно потребує капітального ремонту, але навіть в часі війни поступово-потроху змінюється на краще. Та, виявилось, не всі це цінують.

Так нещодавно наші журналісти писали про вандалізм на новому сучасному ігровому майданчику: хтось порізав мотузки на гойдалці у формі гнізда, виламали іншу гойдалку на пружині, вочевидь – також не дійшло до голови, що ця розвага для малих дітей, а не для дебелих дорослих чи підлітків.

Детальніше – у статті Розпещений вандалізм.

Директорка центру туризму та дозвілля Таїсія Костюк каже, що відколи скульптуру оленів відреставрували, тут постійно фотографується малеча. Але одна справа – обережно сісти на спину, а інша – товктися брудним взуттям чи вилазити на сам вершечок. Майстер Сергій Сидорук три місяці клопотався, аби відновити символ нашого міського парку, місто витратило 124 000 грн на реставрацію скульптурної композиції, виклали доріжку до підніжжя. Згодом засіяли газони. А нещодавно витратили 75 000 грн на облаштування поребрика довкола скульптури. Але і це не допомогло:

“Діти і навіть дорослі заїжджають велосипедами на газон клумби біля скульптури оленів… – каже Таїсія Костюк. – Одна справа, коли дитинка пробіглася травою, інша справа – сліди від коліс. Хіба це нормально?”

А ще директорка каже, що, вочевидь, без знаків заборони порядку не буде, отож готують табличку із зауваженням, аби не лізли на скульптуру.

Ми переконані, що справжня любов до свого, рідного починається з поваги до спільного майна, культурного, історичного й інтелектуального надбання. Любити Коломию раз на рік (у храмове свято чи цінувати все, що ми зберегли і що здобули доброго, – вибір особистий.

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору