Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У лебедя з міського озера у Коломиї діагностували грибкове ураження легень

Наприкінці липня журналісти Інформатора розповідали історію про те, як небайдужі в Коломиї врятували сім’ю лебедів й перевезли їх на міське озеро імені Руфа. Та нещодавно в одного з пернатих виявили небезпечний грибок  роду аспергіллус, який, ймовірно, міг виникнути через цвілий хліб.

Інформатор Коломия розповідає більше й закликає коломиян не годувати птахів ураженим цвіллю кормом.

Нещодавно до редакції Інформатора звернувся чоловік, який помітив, що на дзьобі в одного з новоприбулих лебедів повисли рибацькі снасті (гачок, шнур та грузило), через це птах не міг самостійно харчуватися та постійно намагався позбутися гачка.

Небайдужий понад дві години намагався зловити пораненого птаха, аби надати йому допомогу. І ось, йому нарешті вдалося це зробити. Лебедя доставили в одну з ветеринарних клінік міста, де лікар обробив рану. Також на місці пернатому провели рентген, аби пересвідчитися у тому, що лебедь не ковтав снасті. Та ветеринар виявив на знімку птаха аспергільоз.

Що це?

Аспергільоз – захворювання, до якого схильні птахи всіх видів. Викликається грибком роду аспергіллус, який широко поширений у ґрунті та потрапляє в організм шляхом вдихання спор, що підіймається у повітря від зараженої поверхні. Збудником хвороби є цвілевий грибок роду аспергіллус. Як зазначив журналістам ветеринар, який проводив огляд лебедя, основним джерелом зараження міг стати цвілий хліб, яким птахів на озері Руфа годують місцеві.

А про те, чим можна пригощати лебедів та качок читайте ТУТ

Лікування цієї хвороби довге та складне, адже лебедю треба щодня давати ліки, які самостійно птиця пити не буде. Головна складність для молодого птаха виникне при спробі злетіти, адже його легені не функціонуватимуть на повну.

Інформатор Коломия звертається до коломиян з проханням, вирушаючи на прогулянку до озера, беріть краще з собою “здорове пригощення” для пернатих: трохи зерна чи крупи, варених овочів, сирого насіння, аби не причинити шкоду птахам.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору