Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

435 років Надвірній: історія міста з багатою історією і живописними краєвидами

435 років Надвірній: історія міста з багатою історією і живописними краєвидами

Сьогодні, 8 вересня, Надвірна святкує 435 років з моменту свого заснування, і це чудова нагода озирнутися на багатий історичний шлях міста. 

Інформатор Коломия розповідає історію міста та вітає Надвірну з 435 річчям.

Вперше місто Надвірна згадується у документі від 1589 року, поданому до суду М. Куропатвою. Там описано напад татар на Галичину, в результаті якого було знищено права власності автора на села Пнів і Битків, а також на містечко Надвірна.

Вже в 1591 році Надвірній надали магдебурзьке право, власне, тоді з’явився статус міста. У серпні 1589 року Прикарпаття потерпало від татарських набігів. Оскільки місто не згадується в архівних документах за припущеннями істориків в проміжок від 1589 до 1595 років Надвірна була спалена. В 1596 році місто відбудували.

У XVII—XVIII століттях Надвірна перетворюється на важливий торговий центр. Місцеві жителі активно займалися чумацтвом, а на початку XVII століття місто стало важливим торговим вузлом для купців з Угорщини. Щорічно в Надвірній проходило два великих ярмарки, а щотижня відбувалися регулярні торги.

В 1893 році розпочалось будівництво залізниці, зокрема, гілки Станіслав – Вороненка, яка проходила через місто. Офіційне відкриття залізниці було 19 листопада 1894 році.  На початку XVII століття в місті вже функціонувала церква Різдва Христового, яка мала кілька дочірніх церков.

Місто було окуповано під час обох світових війн. На початку вересня 1914 р. Надвірну зайняли російські війська. Російські окупанти недовго перебували в місті. Під військовим тиском австрійської армії вони були змушені залишити Надвірну. Місто знову потрапило під контроль австрійських сил та частин польського легіону Пілсудського.

Вулиця Небесної сотні. Гаражі та сараї, за ними база УБР.

Вже під час Другої світової війни місто знову окупували, німецьке військо зайняло Надвірну 3 липня 1941 року.

29 березня 1944 року, під час Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції, у місті була відновлена радянська влада. Однак 18 квітня 1944 року місто знову потрапило під німецьку окупацію. Лише 25 липня 1944 року, в рамках Львівсько-Сандомирської наступальної операції, радянські війська звільнили Надвірну від нацистських загарбників.

 

Вітаємо місто з його значним ювілеєм і бажаємо подальшого процвітання та розвитку, зберігаючи історичну спадщину і продовжуючи писати нові сторінки в своїй історії.

Нагадуємо, що цьогоріч у Надвірній відмінили святкування Дня міста.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору