Інформатор Коломия

ГРОШІ

Для чого потрібна довідка про доходи та як отримати її онлайн

Для чого потрібна довідка про доходи та як отримати її онлайн

Довідка про доходи — це документ, який може знадобитися в різних життєвих ситуаціях: при оформленні кредиту, отриманні субсидій чи навіть під час працевлаштування. Знаючи, як і де її отримати, ви зможете швидше вирішити фінансові питання та уникнути зайвих клопотів.

Інформатор Коломия розповість що таке довідка про доходи та для чого вона потрібна.

Що таке довідка про доходи?

Довідка про доходи — це витяг із Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків. Це офіційний документ, який підтверджує рівень доходів громадянина за певний проміжок часу.

Зокрема, в довідці відображена інформація щодо заробітної плати, премій, бонусів та інших видів доходів, отриманих як на основному місці роботи, так і з додаткових джерел.

Такий документ може знадобитись у різних випадках:

  • для оформлення візи, коли потрібно підтвердити свій дохід для виїзду за кордон;
  • для отримання субсидії;
  • для оформлення кредиту, коли банк перевіряє доходи клієнта, щоб ухвалити рішення по заявці;
  • для подачі форми № 1ДФ — податкової декларації, що фіксує ваші доходи.

Зазвичай довідка про доходи не потрібна для влаштування на роботу, однак, при працевлаштуванням за кордоном може знадобитись для оформлення візи або ж дозволу на проживання в країні.

У великих міжнародних компаніях довідка про доходи може бути частиною процесу перевірки відповідності кандидата корпоративним стандартам і політикам.

Як отримати довідку про доходи?

Довідку про доходи може отримати будь-який громадянин України, який досяг 18-ліття і має офіційний дохід. Це можуть бути як наймані працівники, так і самозайняті особи чи підприємці. Для отримання довідки необхідно:

Найманим працівникам слід звернутися до бухгалтерії компанії, де вони працюють, а самозайнятим особам і підприємцям — подати запит до податкового органу. Процедура отримання довідки передбачає подання заяви на ім’я керівника або запиту до податкового органу. Роботодавець зобов’язаний видати документ протягом визначеного терміну, зазвичай до 10 робочих днів.

Однак, для зручності, довідку можна оформити онлайн:

  • через портал «Дія»;
  • через електронний кабінет платника податків на сайті Державної податкової служби України;
  • у випадках, коли довідка потрібна за старими періодами або у разі втрати документів, потрібно звернутись до архівних установ.

Щоб отримати довідку через “Дію” потрібно авторизуватись в кабінеті громадянина на порталі “Дія” за допомогою електронного підпису. Проте, є ще один метод отримати довідку онлайн – через електронний кабінет на сайті Державної податкової служби України.

Спочатку потрібно авторизуватись зручним для вас способом, за допомогою файлового ключа, або електронних систем верифікацій (електронний підпис, BankID, MobileID). В меню потрібно обрати розділ «ЕК для громадян», а потім — «Запит про суми виплачених доходів». Для створення запиту потрібно натиснути “+ Створити”. Далі потрібно вказати період за який потірбно довідка.

Варто згадати, що тут також можна запросити документ за старіші періоди, ніж у “Дії”. Починаючи з 1-го кварталу 1998 року за будь-які п’ять років, а також з 1-го кварталу 2021 помісячно у межах кварталів. Важливо, що інформація за останній квартал надаються через 50 днів після його завершення. Далі потрібно натиснути “зберегти”, а потім “так” у відповідь на запитання. робота у Коломиї

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору