Коломия До сайту

Крики “Ганьба” і завалене питання мережі закладів освіти: що відбувалось в ратуші 17 вересня

Нетипово людно було в залі засідань Коломийської міської ради у вівторок, 17 вересня. Серед головних питань, які мали розглянути члени виконкому, було затвердження мережі закладів освіти Коломийської міської територіальної громади на 2024/2025 навчальний рік. Коломийські батьки та колективи дитячих садків прийшли висловитися щодо скорочення кількості груп. Слово їм надали, а проте вимог таки не виконали. В певний момент в залі паралельно з голосуванням за інші питання брали слово хто хотів, деякі активісти намагалися докричатися прямо з місця. 

Що то було і чи мало результат – розповість Інформатор Коломия.

Тут ви можете передивитися запис прямих включень, що стосуються питання освіти Коломийської ТГ (засідання виконавчого комітету Коломийської міської ради 17 вересня 2024 року).

На днях активісти Коломиї пояснили, чому протестують проти об’єднання дітей 2-5 років в одну групу і скорочення кількості груп в дитячих садочках міста. Детальніше  читайте у статті З претензіями – під ратушу. Два дитсадки Коломиї бунтують проти закриття груп

На засіданні виконавчого комітету з трибуни і з місця виступали батьки, вихователі, керівники садочків міста і староста. Відмовитись від скорочення кількості груп першим просив староста села Воскресінці Любомир Білейчук. Потім слово тримали Надія Бордун як активістка, матуся вихованця садочка №3, директорка садочка № 18, вихователька садочка №19 та директорка садочка №2.

Основні тези

Активісти закликали не зводити дітей різного віку у одну групу, бо це створює дискомфорт і дітям, і вихователям та ще погіршує якість освітнього процесу. Зокрема серед вимог – не скорочувати групи у садочку села Воскресінці, садочку №18, садочку №2.

А ще обурені тим, що в групах, де є діти з особливими освітніми потребами, немає помічників вихователя. Кажуть, міська рада не оплатили послуги цих педагогів ще за минулий навчальний рік. Інформатор буде досліджувати це питання. Якщо серед наших читачів є ті, кого болить ситуація із інклюзивними групами в садках чи класами в школах – дзвоніть нам на номер +380 96 545 8237.

Також порушували питання принизливо малих зарплат вихователів та помічників вихователів. З цього приводу наводили в приклад зарплату заступника міського голови Михайла Качанського, якому у серпні нарахували 71 000 грн заробітної плати, де 30 000 грн – відпускні та ще 35 000 грн – матеріальна допомога.

Начальниця управління освіти Марія Козловська поділилась деякими важливими статистичними даними: виявляється нині відвідуваність учнів та вихованців закладів освіти у Коломиї складає 48%, тобто менше половини.

Тенденція до скорочення груп є і, вочевидь, це тільки початок з огляду на статистичні дані народжуваності, які озвучила Марія Козловська: у 2018 році народжуваність сягала 730 дітей. А вже у 2023 році – тільки 418.

Гучні заяви активістів і реакція влади

Без скандальних заяв також не обійшлося. Зокрема військовослужбовець прямо на засіданні виконавчого комітету підтвердив, що його дитину свідомо не хотіли спрямувати у садочок №18, натомість запропонували за інший, в протилежному кінці міста. То як це розцінювати? Спершу вимагають хоча б по 15 дітей у кожній з груп, а потім перешкоджають наповненню груп?

“Чому порушуються норми наповнюваності груп садочків і при цьому місто не оплачує напруженість і складність в роботі вихователів при надмірній відповідальності?”, – заявила Оксана Деделюк, вихователька.

“Садочок №3 під тиском. У молодшій групі зараз 25 дітей – одна група! Ну давайте підемо назустріч: не дайте 17 000 грн премії пані Тимків (Юлія Тимків – заступниця міського голови) і це охопить дві групи!”, – Надія Бордун, активістка, матір попереднього начальника управління освіти Любомира Бордуна, який загинув при обороні України у вересні 2022 року.

“Як вихователька має дати раду в групі, де 30 дітей і ще дві – з особливими освітніми потребами? До мене підходили вихователі, які жодного разу за 9 місяців не проходили медогляд! (Нагадаємо, минулого року педагоги таки домоглися компенсації за проходження медогляду, – ред).

Члени виконавчого комітету, давайте дбати про цих вихователів, які отримують зараз по 6000 грн. Хоч один з вас може прожити на 6000 грн? Думаю, що ні. Впевнена, що ні!”, – Іванна Костракевич, юристка, мама хлопчика дошкільного віку, активістка.

Що у підсумку?

Члени виконавчого комітету так і не затвердили мережу закладів освіти: ні ту, де йшлося про скорочення груп, ані варіант зі змінами. Міський голова заявив, що тепер освітяни будуть без зарплат, але це не відповідає дійсності, бо в такому випадку зарплатню вчителям і вихователям нараховують згідно попереднього тарифного плану.

Далі – більше: крики “Ганьба!”  пропозиції відкликати з посади міського голову. Перекрикування мера, ігнорування активістів й неузгодженість членів виконавчого комітету.

А фіра й далі там: долю закладів освіти, зокрема й скорочення садкових груп будуть вирішувати на наступному засіданні виконкому. Коли – наразі невідомо. Залишається загадкою і те, чи готова влада Коломиї відмовитись від ідеї економії на дошкільнятах і чи не залишаться в часі війни деякі вихователі без засобів існування.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com