Інформатор Коломия

ВЛАДА

Яйця по 8,3 грн для яремчанських школярів: казус із закупівлею на Прикарпатті

Яйця по 8,3 грн для яремчанських школярів: казус із закупівлею на Прикарпатті

16 вересня влада Яремчанської громади закупила 6000 яєць по 8,3 грн за кожне. Тим часом середня ціна на Прикарпатті удвічі менша. Цікаво, що підприємиця із Коломийщини продає ці продукти у різні громади, і для кожної – ціна своя.

Інформатор Коломия дізнавався, звідки такі ціни і хто постачальник.

Про постачальника

Підприємиця із села Сопів Коломийського району вже 5-ий рік бере участь у державних закупівлях і спеціалізується на продуктах харчування. Прямі угоди без конкуренції та електронних торгів жінка роками укладає із закладами освіти, місцевими радами, госпіталями, колонією та іншими державними та комунальними установами. Загалом же жінка зареєстрована як підприємиця понад 17 років тому.

За даними платформи YouControl, ФОП Кирничук Любов Миколаївна пов’язана єдиним номером стаціонарного телефону із рядом інших бізнесменів та підприємств. Зокрема син підприємиці пояснив, що він засновник ПП “Заготпромторг”. Більше – у скріншоті.

У вересні 2024 року Кирничук Любов Миколаївна уклала 4 договори на постачання яєць. Вартість 1 яйця згідно договорів у неї коливалась від 4,9 і аж до 8,3 грн за одиницю.

Так, до прикладу,  для управління освіти, культури, спорту та молодіжної політики Яремчанської міськради яйця вартували по 8,3 грн за штуку, за 6000 яєць мають виплатити 49800 грн.

Для Яблуницького ліцею яйця підприємиця продавала по 4,9 грн за штуку, відтак за 3240 шт мають виплатити 15 876 грн. А у невеликих закупівлях для виправної колонії та Сідлищенської гімназії ціна була в межах 5-6,5 грн за шт.

Тим часом у Коломиї ціна на яйця у вересні коливалася від 3,4 до 4,2 грн за штуку. А за даними Мінфіну, вартість цього продукту ще нижча: від 3, 13 до 4,1 грн за яйце.

То чому ж в таких великих оптових закупівлях бюджетним закладам постачають яйця за явно завищеними цінами?

З цим питанням ми звернулися до самої постачальниці та до бухгалтерки структурного підрозділу Яремчанської міськради.

Яйця по 8,3 грн. Що не так?

У розмові з підприємицею Любов’ю Кирничук ми з’ясували, що справи веде її син. Спершу чоловік сказав, що такої закупівлі із управлінням Яремчанської міської ради не було, але сайт Prozorro з цим би посперечався. Тоді син бізнесменки запевнив, що вияснить деталі у бухгалтерії структурного підрозділу Яремчанської міськради.

У Яремче закупівлями для освіти відає Христина Скрипниченко. Спершу бухгалтерка хотіла перенести вияснення на наступний день, але аргументи журналістів змусили поквапитися. Згодом пані Христина віддзвонилася і заявила:

“Я перевірила інформацію. Там фактично яйця постачальник нам постачає по 4,8 грн, постачав по 5 грн. То там, напевне, якась або технічна або механічна помилка. І ми обов’язково внесемо зміни до даного договору. Помилку обов’язково виправимо. Дякую, що ви на це звернули увагу і повідомили.

Помилку збираються виправити, уклавши додаткову угоду, де кількість яєць буде збільшена. Наразі додаткову угоду ще не долучили до закупівлі.

Нагадаємо, схожий казус стався минулого року із ТОВ Станіславський. Для ліцею Обертина фірма родини коломийського мера, згідно оприлюдненого договору, продала хліб по 250 грн за штуку. Захмарну ціну також пояснили помилкою. Але бухгалтеру довелось пояснювати цю ситуацію прокурорам.

Тільки-от виникає питання: яка технічна помилка може бути, адже не йдеться про зайвий нуль у вартості чи цифру в кількості? Функція журналістів – висвітлювати кричущі факти завищених цін у публічних закупівлях, користуючись офіційними джерелами. Хтозна, чи виправляли б цю помилку, якби не увага преси. Та навіть такі кроки, на жаль, не гарантують чистоти й прозорості державних тендерів: репортери не можуть відслідкувати, скільки і за якою ціною насправді продукції прибуло до школи, а тим паче – скільки цих продуктів направду потрапило у тарілки наших дітей.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору