Коломия До сайту

Рекламу цирку – на меморіальній плиту: нонсенс у Коломиї

Кожен приїзд мандрівних цирків, виставок і концертів залишає по собі купа мотлоху в Коломиї: афіші, флаєри, наліпки… Гірше цього були тільки оті наклеєні на ДВП реклами типу “Кодування від алкоголізму та наркозалежності: раз і назавжди”. То все добро ще тижнями й навіть місяцями висить, літає, заважає. 

Але тут випадок гірший: цирк, що гастролює понад тиждень у Коломиї, справді обклеїв все місто своїми оголошеннями. Два картатих аркуші читачі Інформатора побачили… прямо на меморіальній плиті меморіального скверу.

Наші журналісти зв’язалися із представниками цирку. З’ясувалось, для розповсюдження оголошення адміністрація цирку наймає старшокласників та студентів, але завжди застерігають, де можна розклеювати афіші, а де – зась.

“Ми наймаємо хлопців для поклейки оголошень. Ми їм пояснили, що не можна ні стовпи, ні стіни… Тільки дошки оголошень, визначені місця, які нам відвела муніципальна поліція”, – каже Дмитро, представник цирку.

Дмитро уточнив, де саме знаходиться меморіальне кладовище і згодом передзвонив, аби повідомити, що ці афіші негайно приберуть.

“Сварити цього хлопця ми не будемо, хай це буде на його совісті. Але ситуацію виправимо зараз же”, – сказав чоловік.

Свого слова й справді дотримали: за 15 хвилин меморіальна табличка була очищена. Лишилися тільки потьоки фарби, яку на неї роками раніше хлюпнули невідомі.

До слова, у Коломиї поховано сім цадиків (єврейських святих), шість із яких — на цвинтарі по вул. Оренштайна (біля міської ратуші). До порівняння, в Умані, куди щороку їздять багато паломників, похований лише один такий святий. А ще із цим єврейським меморіальним кладовищем на розі вул. Петлюри-Тарабалки пов’язано кілька скандалів, що їх більшість трактувала як міжрелігійні конфлікти або навіть антисемітські акти.

Єврейський цвинтар є недіючим ще з минулого століття. Конфлікт щодо цієї території увійшов в активну фазу восени 2015 року після того, як єврейська община закрила на замок вхід у сквер з боку вул. Петлюри.

Громада відреагувала блискавично: обурення, публічні звинувачення, акти вандалізму.  Тоді 42 надгробні плити були поруйновані, на каплиці всередині скверу намалювали свастику, а згодом її підпалили. Так, у січні 2016 рік – спалена молитовна капличка (охель) на могилі уродженця Коломиї праведника Гіллеля Боруха Ліхтенштейна – головного рабина Коломиї з 1873 по 1863 рр.

Були й інші, менш агресивні випади. Але про це – у наступних публікаціях Інформатора.

Читайте також: Мертві не скаржаться: сміття й безлад на місці єврейських поховань в Коломиї

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com