Коломия До сайту

Влада Яремче скасувала закупівлю яєць після публікації Інформатора Коломия

Прозорі закупівлі мали б дати можливість установам купляти товари і замовляти послуги за найвигіднішою ціною. Проте така процедура, як допорогові закупівлі, коли договір укладається напряму, дозволяє купляти у тих, кого треба. А якщо геть по правді, то і багатомільйонні закупівлі схематозники навчилися обходити. Саме тому Інформатор Коломия щодень аналізує по кілька закупівель місцевих рад та комунальних підприємств, до читача доходять тільки найцікавіші із них. 

На основі наших публікацій правоохоронні органи й Антимонопольний комітет уже проводили кілька розслідувань й відбирали пояснення у відповідальних за проведення закупівель осіб.

Згадаймо хоча б закупівлю хліба у ТОВ “ТОВ “Станіславський” (торгова марка – “ОберХліб”) по 250 грн за буханку. Тоді захмарну ціну пояснили технічною помилкою і представили попередні накладні, де хліб Обертинський ліцей закуповував за ринковою ціною.

До теми: Не тільки хлібом єдиним: Обертинський ліцей мав також закупівлі риби і курятини по 1000 грн за 1 кг, фаршу – по 2000 грн. В чому причина?

Вчорашня публікація Інформатора Коломия про закупівлю 6000 яєць для закладів освіти Яремчанської громади за ціною 8,3 грн за кожне (а це вдвічі більше ринкової вартості) також мала результат: спершу бухгалтерка запевнила, що це технічна помилка і до закупівлі готуватимуть додаткову угоду, де кількість яєць буде збільшено. Вранці наступного дня – 25 вересня – на офіційній сторінці Яремчанської міськради з’явився допис про те, що згадану закупівлю скасовано.

До теми: Скандальне яйце: Інформатор виявив змову за 20 хвилин, Антимонопольний доводив 2 роки

А ще пояснюють, що договір передбачав закупівлю не лише яєць у частого постачальника, але й морожених овочів та квасолі.

“Станом на зараз закупівля яєць СКАСОВАНА! Щодо всіх закупівель управління освіти, культури, спорту та молодіжної політики МВК проводиться перевірка, за результатами якої буде прийнято рішення про дисциплінарну відповідальність, про що ми повідомимо додатково”, – йдеться у дописі Яремчанської міської ради.

Також влада Яремче декларує, що закупівлі яєць у підприємця, із яким управління працює протягом тривалого часу, зараз будуть у ціновій категорії біля 5 грн за штуку. Цікаво, чи ходять міські урядники до магазинів і супермаркетів Яремче? Адже в оптових магазинах Коломиї вартість яйця у вересні коливалася від 3,4 до 4,2 грн за штуку. А за даними Мінфіну, вартість цього продукту ще нижча: від 3, 13 до 4,1 грн за яйце.

Та тим не менше, 5 грн за яйце – це вже набагато краще, ніж 8,3 грн.