Коломия До сайту

Давні рукописи урядових записів Коломиї вийшли друком: про що буде “Міська книга Коломиї 1765-1780”

Ви дивувалися, усміхалися і обурювалися, читаючи наші дописи про те, як відбувалися суди у Коломиї 3 століття тому.

Удари батога, лежати хрестом на ратуші чи пожертвувати на свічки в костел – поширені суддівські вердикти, якщо перечитати давні тексти давніх раєцьких записів, що їх переклали фахівці за ініціативи комиянина Юрія Романюка. 

Інформатор Коломия підготував цікаву статтю про судову справу, що слухали коломийські судді у XVIII ст. Та поки тримаємо інтригу – кличемо вже цієї середи, 2 жовтня о 12:00, у Коломийську філармонію на презентацію другого тому оцифрованих рукописів із книги війтівського і раєцького урядів. Ці унікальні матеріали побачили світ у друкарні ім. Шухевича.

Виявляється, матеріалів рукописів вистачить на щонайменше 12-15 томів, але друком ініціатор і упорядник Юрій Романюк планує випустити до 5 томів.

Другий том читачів знайдуть під назвою “Міська книга Коломиї 1765-1780”.

Перший том виданих рукописів на 432 сторінках охопив 30 років історії славної Коломиї: з 1739 до 1769 рр. А ось другий вийшов під простішою назвою – “Міська книга Коломиї” – і став відчутно більшим: 560 сторінок записів за 1765-1780 роки

Світ побачили всього 500 примірників. Їхній друк оплатили з міського бюджету. Вартість послуг друкарні сягнула 145000 грн. Відтак вартість друку 1 книги складає 290 грн. У книгарнях вартість сягне 400 грн за примірник.

З півтисячі книг 300 примірників лишаються для потреб міськради (для влади та для подарунків членам делегацій) та бюджетних установ, здебільшого – шкіл та бібліотек.

_______________________

А-от якщо ви сумніваєтесь, чи справді давні записи коломийського уряду могли бути надто цікавими, то ось вам історії судових 300-літніх спорів, які переконають у протилежному:

Удари батогом і тиждень лежати хрестом в костелі: як карали за бійку в Коломиї у XVIII столітті

Жодних моральних компенсацій: як карали у Коломиї за побиття жінки 300 років тому

Що присудив раєцький уряд за міжусобиці й образу покійників у Коломиї в XVIII ст

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com