Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Не війною єдиною… 10 зворушливих ініціатив 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади

За 9 років існування “десятка” пройшла неабиякий бойовий шлях, та окрім цього наші воїни долали вершини Карпат, поверталися до рідної Коломиї із зони бойових дій, читали вірші Шевченка в окопах й, навіть, організували фестиваль “UNITED FEST”, аби зібрати кошти на дрони для побратимів. А ще прапор 10-ї бригади супроводжував альпіністку Антоніну Самойлову й побував одразу на двох найвищих вершинах світу.

Інформатор Коломия пригадує неймовірні ініціативи воїнів 10-ї ОГШБР.

Шевченкові дні на передовій

В березні 2019 року воїни безпосередньо на лінії зіткнення створили відео, присвячене 205-тій річниці від народження Тараса Шевченка. Вірш несе в собі наче розмову з живим Кобзарем на передовій.

“Нумо, – Тарас промовив – візьмемо з долі мед?”
І закрутивши вуса, взявся за кулемет…

Вірш створив військовий, поет, керівник громадської організації “Республіка. Брати по Зброї” Гліб Бабіч. Поет у 2014 році пішов добровольцем в АТО, мав позивний “Лєнтяй”.  Під час служби у 10 гірсько-штурмовій бригаді Гліб Бабич написав їхній гімн “Подай зброю мені, брате”, який виконав український рок-гурт “Kozak System”. Навесні 2022 року Гліб Бабіч знову пішов до війська. Він воював і продовжував займатися волонтерством. Та наприкінці липня 2022 року воїн загинув…

Привітання з Новим 2019 роком 

Гліб Бабіч також став Сантою у яскравому привітанні 10-ї ОГШБР з Новим роком. Тоді військовослужбовці “Едельвейси” записали зворушливий ролик на позиціях у Луганській області. Захисники прикрасили БМП електричними гірляндами й проїхалися з Санта-Клаусом, який після поїздки прочитав вірш-привітання.

Писанковий танк

Напередодні Великодня у 2019 році бійці 10-ї бригади розмалювали один зі своїх танків як великодню писанку. Пост в одній з соціальних мереж “Едельвейси” підписали просто – “Христос Воскрес! Наша писанка!”. Так воїни “десятки” вирішили привітати українців з прийдешнім світлим святом.

Національний рекорд на Говерлі

Напередодні Дня Незалежності військовий оркестр “Едельвейсів” піднявся на найвищу точку України – Говерлу і виконав там державний гімн. Так бійці 10-ї ОГШБР привітали у відео українців з цим святом. Національний Реєстр Рекордів України зареєстрував досягнення військовослужбовців як новий рекорд — виконана концертна програма на найвищій точці України.

 

Четверо бійців протягнули танк Т-72

В День захисників і захисниць України у 2019 році бійці “десятки” у Коломиї встановили рекорд України. Атлети з кадрового резерву 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади встановили новий рекорд України з перетягування особливо важкої техніки. Спочатку вчотирьох, а потім втрьох вони протягнули справжній бойовий танк Т-72 вагою у понад 40 тонн 3 метри 35 см. Це рекорд став присвятою мужнім бійцям, які протистоять російській агресії.

Фото: armyinform

Щит України 

30 липня 2020 року за ініціативи особового складу 10-ї бригади у Коломиї відкрили новий пам’ятний знак – Щит України, який символізує могутність ЗСУ, їхню здатність захистити Україну та єдність армії з народом.

Пам’ятник відкрили після повернення бійців “десятки” з Донбасу, він присвячений мужності “Едельвейсів”, які наче щит оберігають українську землю від загарбників.

Віртуальний музей та виставка трофеїв війни

В пункті постійної дислокації м. Коломия створили музей, де по крупинках зібрані експонати, ще тако не довгої, але насиченої історії 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Наразі музей діє ще й віртуально. Тут можна онлайн побачити унікальні експонати з війни, почитати про історію бригади, різні нагороди та рекорди, а супроводжувати вас віртуальним музеєм буде гімн частини.

Крім того, традиційними стали проведення патріотичних культурно-мистецьких акцій «Портал у війну: на лінії вогню», де можна зазирнути за лінію фронту і побачити реальну війну та усвідомити що мирне життя можливе завдяки ЕДЕЛЬВЕЙСАМ! У межах акцій проводяться виставки бойових трофеїв, виступи військового оркестру “Едельвейс” працюють фотозона, інтерактивний тир, польова кухня, інтерактивна кімната, військовий кінозал та дитячий скеледром.

До теми: «Портал у війну | на лінії вогню»: 1 жовтня 2024 року 10-та ОГШБР відкриває виставку в Коломиї

Сотня для десятки

В листопаді 2023 року фонд підтримки гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» та Олександр Тарасюк розпочали різдвяну ініціативу “СОТНЯ для “ДЕСЯТКИ”, метою якої став збір коштів для придбання 100 FPV-дронів для “Едельвейсів”. Тоді до акції долучилося чимало підприємців з Коломийщини, які спрямовували частину прибутку на закупівлю дронів. Й хоч після Різдва акція мала закінчитися, допомогти воїнам можна й зараз, задонативши за посиланням.

Фото: Фонд підтримки гірсько – штурмової бригади «Едельвейс»

Сумний Святий вечір

Таку назву мала мирна акція на підтримку наших захисників, які в час Різдвяних свят не могли сісти за один стіл зі своїми рідними та близькими. Попри те, що це час, коли вся родина збирається разом, а віра, надія та сімейна любов процвітають у кожному домі, вже не перший рік поспіль багато наших “Едельвейсів” не можуть розділити Святу вечерю з рідними.

Стіл, накритий скатертиною, кутя, вареники й солодкі пампушки, а ще з десяток бушлатів замість людей…

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Інформатор Коломия (@kl.informator)

UNTD FEST

На День Незалежності 2024 року військовослужбовці 10-ї ОГШБР разом з небайдужими стали творцями та організаторами масштабного фестивалю United Fest, головною метою якого став збір коштів на підтримку бригади. Під час фестивалю за донат на FPV для “Едельвейсів” можна було відчути себе оператором дронів, покататися на дрифт-таксі та придбати чимало унікальних лотів, підписаних, наприклад, Валерієм Залужним чи збірною України з футболу. Вже ввечері на сцені UNTD FEST виступили: військовий оркестр “Едельвейс”, Медовий полин, ZAPAL та FIЇNKA. Загалом на фестивалі вдалося зібрати майже 800 тисяч гривень на підтримку військових! І вже зовсім скоро ці кошти конвертуються у FPV-дрони для нашої 10-ї ОГШБР “Едельвейс”.

Більше про це читайте ТУТ

До слова, сьогодні, 1 жовтня, бійці коломийської 10-ї ОГШБР відзначають важливу подію – день частини. Інформатор пригадав історію “едельвейсів” за 9 років існування.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору