Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Півтисячі сторінок непізнаної історії: про що “Міська книга Коломиї 1765-1780”

Півтисячі сторінок непізнаної історії: про що "Міська книга Коломиї 1765-1780"

Давні рукописні адміністративні книги Коломиї віднайдено у архівах Івано-Франківська і Львова. Стараннями ініціатора Юрія Романюка рукопис перекладають за давньої польської мови на українську фахівці. В таки спосіб Коломия заповнює цілий пласт невідомої історії справ міських у XVIII столітті. 

Перший том під назвою оцифрованих рукописів із книги війтівського і раєцького урядів вийшов під оригінальною назвою і охопив 30 років історії славної Коломиї: з 1739 до 1769 рр.

А ось другий іменовано  простіше – “Міська книга Коломиї”. Він став відчутно більшим: аж 560 сторінок записів за 1765-1780 роки. Світ побачили всього 500 примірників. Їхній друк оплатили з міського бюджету. Вартість послуг друкарні сягнула 145000 грн. Відтак вартість друку 1 книги складає 290 грн. У книгарнях вартість сягне 400 грн за примірник. З півтисячі книг 300 примірників лишаються для потреб міськради (для влади та для подарунків членам делегацій) та бюджетних установ, здебільшого – шкіл та бібліотек.

Саме його презентував Юрій Романюк 2 жовтня у Коломийській філармонії.

Без сенсаційних відкриттів не обійшлося: у рукописах знайдено дані про… продаж ратуші в Коломиї. Мова йде про ту дерев’яну вежу, яка була стерта з лиця землі великою пожежею у середмісті.

Ще цікавішою є заява про те, що коломийський староста перед тим, як взяв на себе управління Коломиєю на початку XVII століття, перед тим керував московським кремлем, окупованим польським військом.

Йдеться про те, що після битви 1610 року Микола Струсь став комендантом окупованого московського кремля. А згодом заступив на посаду коломийського старости. Детальніше про це читайте ТУТ

Матеріалів рукописів вистачить на щонайменше 12-15 томів, з них війтівські реєстри займуть до 5 томів.

Другий том під назвою “Міська книга Коломиї 1765-1780” книголюби та охочі до історії можуть знайти у Музею історії міста. Ціна примірника складає 400 грн.

Обидва томи перекладених унікальних матеріалів побачили світ у друкарні ім. Шухевича.

Мовознавиця Ольга Русакова переконана, що видання цих рукописних реєстрів відкриває для філологів велетенський пласт матеріалів для вивчення живої української мови XVIII століття, не дивлячись на те, що записи мають офіційний характер.

Відео прямої трансляції з презентації другого тому:

А-от якщо ви сумніваєтесь, чи справді давні записи коломийського уряду могли бути надто цікавими, то ось вам історії судових 300-літніх спорів, які переконають у протилежному:

◊ Удари батогом і тиждень лежати хрестом в костелі: як карали за бійку в Коломиї у XVIII столітті

◊ Жодних моральних компенсаційяк карали у Коломиї за побиття жінки 300 років тому

◊ Що присудив раєцький уряд за міжусобиці й образу покійників у Коломиї в XVIII ст

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору