Коломия До сайту

Задушив сестру і закопав у лісі на Надвірнянщині. Який вирок?

Рік тому Прикарпаття сколихнула новина про вбивство у Надвірній. Нещодавно суд виніс вирок чоловіку, який через майнові суперечки задушив власну сестру та закопав її в лісі. 

Що присудили – розповість Інформатор.

За даними судової справи підсудний – уродженець села Велика Білозерка Запорізької області є інвалідом війни ІІ групи, нагороджений військовою відзнакою «За мужність», раніше не був судимий. У матеріалах суду знаходимо згадку про службу цього чоловіка в Іраку.

Суперечки щодо нерухомості між братом та зведеною сестрою почались у вересні 2023 року. Право власності мала якраз, але сторони намагалися знайти компроміс: відтак жінка оформила довіреність брата, надавши можливість розпорядження частиною нерухомого майно. Чоловік за дпомогою цього документу згодом переоформив на себе частину майна. Дізнавшись про це сестра подала заяву про вчинення кримінального правопорушення, оскільки вважала, що обвинувачений протиправно позбавив її права власності на це майно. У квартирі, де проживав обвинувачений, були замінені замки, відтак він не зміг потрапити додому.

Трагедія сталась увечері 4 лютого 2024 року: брат приїхав до будинку сестри, перестрибнув через паркан і заліз на балкон другого поверху, чекаючи, коли зведена та вийде курити. Так і сталося за деякий час, але жінка спробувала сховатись вдома, коли побачила на своєму балконі непроханого гостя. Брат таки зайшов до будинку із питаннями, навіщо вона так із ним вчинила. На це отримав відповідь, що це її рішення і воно остаточне.

Тоді чоловік схопив її, притиснув до себе та кілька хвилин душив, аж поки сестра не померла. Тоді стягнув тіло жертви на перший поверх, підігнав до подвір’я свій автомобіль. Мертву сестру поклав до багажника і  закопав у лісі. Місце поховання замаскував листям і поїхав додому.

Окрім умисного вбивства чоловіку інкримінували ще й крадіжку. Адже тієї злощасної ночі після вбивства чоловік викрав два ноутбуки своєї жертви.

На суді душогуб свою вину визнав. Та разом з тим пояснив, чому скоїв вбивство. Стверджував,  що зведена сестра та її син все життя жили за його рахунок. Він опікувався її сином і тоді, коли сестра відбувала покарання. Ставився до нього як до власного сина. І ці слова підтвердив на слуханні племінник.

Про сестру ж підсудний розповідав, що та була непорядною людиною, наркоманкою і ВІЛ-інфікованою. Брат же все життя працював, мав високий заробіток і відкладав кошти.

Згодом спеціалісти виявили, що жертва задушення володіла 9 об’єктами нерухомості. Деякий час проживала на окупованій території, а потім за станом здоров’я переїхала у  Запоріжжя на лікування. Звідки подалася у село Мирне Надвірнянського району.

За словами підсудного словами це майно, через яке виникли суперечки, він сам придбав і записав на зведену сестру. Та склала на нього заповіт.

Потім, розповідав підсудний, сестра почала ставити питання щодо перерозподілу майна. Хоча ці умови були для нього невигідні, він все ж на це погодився, намагаючись уникнути конфліктів. Тому, як і домовлялися, взявся переоформлювати на себе право власності на частину майна за довіреністю сестри. Проте жінка подала заяву у поліцію про те, що він шляхом обману позбавив її права власності на майно та ще й скасувала довіреність, у житлі обвинуваченого замінили замки.

І того вечора – 3 лютого 2024 року – він не зміг зайти в своє житло. Каже, зрозумів, що сестра його обманула. Тоді попросив цивільну дружину поговорити з родичкою, але та довела його кохану до сліз. Брат зрозумів, що потерпіла забрала все його майно. Обурений він виїхав із Запоріжжя в село Мирне Надвірнянського району, щоб переконати сестру повернути майно.

Та після довгої дороги розмова не склалася. Від такої несправедливості, розуміючи що втратив все, брат задушив зведену сестру.

На суді чоловік зауважив, що не бив родичку, а ушкодження на обличчі мертвої сестри могли  з’явитися, коли він стягував її тіло вниз по сходах. Після цього він пішов на кухню випити води. На кухні стояли два ноутбуки, один з яких він подарував сестрі. Зі злості він ці ноутбуки зламав. А тоді вивіз тіло у ліс.

Тіло і ноутбуки закопав у лісі. Усіх деталей, каже, не пам’ятає, оскільки після воєнної служби в Іраку отримав поранення та контузію.

Його затримала поліція на третій день по вбивству.

Син задушеної жінки на суді зауважив, що мати боялася свого зведеного брата і написала записку, де йшлося про те, що у разі, якщо б з нею щось сталося, то слід винуватити цього її родича.

Вирок Надвірнянський районний суд виніс 18 вересня 2024 рок. Визнав підсудного винним і призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 10 років. Також підсудний має сплатити 500 000 грн моральної шкоди.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com