Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності 2024: коли відбудеться

У п’ятницю, 25 жовтня, мільйони українців знову зберуться за своїми столами, аби у режимі реального часу долучитися до написання радіодиктанту національної єдності.

Розповідає Інформатор Коломия з посиланням на Суспільне.

Диктант традиційно присвячений до Дня української писемності та мови, який відзначають 27 жовтня.

Радіодиктант в Україні став флешмобом, до якого долучаються мешканці країни та українці за кордоном. Традиційно його транслюють на всіх платформах: телебаченні, радіо та діджиталі.

Учасниками є не лише школярі, студенти й викладачі закладів освіти, але люди різного віку та професій. Хто цього року напише текст для радіодиктанту та хто читатиме його у прямому ефірі стане відомо згодом.

Нагадаємо, минулорічний текст радіодиктанту «Дороги України» написала лауреатка Шевченківської премії, поетеса, перекладачка, авторка прозових творів Катерина Калитко, а звучав він по всій країні з уст актора Олексія Гнатковського.

А ось і ще кілька цікавих фактів про цю ініціативу:

  • Перші тексти для радіодиктанту не були написані спеціально до події, тож нечесні учасники просто знаходили їх у книжках й переписували.
  • Перший радіодиктант відбувся у травні, до Дня Кирила та Мефодія (24 травня) і з нагоди перепоховання Тараса Шевченка. Але «подвійний» інформаційний привід не допоміг: слухачі не зовсім зрозуміли, що треба було робити, й надсилали свої роботи впродовж усього літа.
  • 77-річна львів’янка  Христина Гоянюк не пропустила жодного диктанту з 2000 року – з початку їх заснування. Крім того, її тексти за рівнем грамотності – одні з найкращих в країні. А 2020 року вона була єдиною, яка написала диктант без жодної помилки.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram.  А якщо хочете, аби цьогорічний диктант редакція Інформатора писала разом з вами – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

 

Нагору