Інформатор Коломия

РЕКЛАМА

Як захищають паперові гроші від підробки

1 карбованець купюра

Незважаючи на поширеність принтерів, сканерів та іншої техніки, підробити паперові гроші за допомогою таких пристроїв неможливо. Адже банкноти України чи інших країн мають різні способи захисту. В інтернет-магазині Monitex боністи знайдуть чимало цікавих пропозицій про продаж, купівлю чи обмін купюр.

Фізико-хімічні способи захисту

Для захисту від підробок використовується спеціальна фарба, яка непомітна на звичайному світлі. Проте під час наведення світла певного спектра проявляється малюнок, напис або інші символи.

Зовні справжню купюру важко відрізнити від підробки, проте за потрапляння інфрачервоного чи ультрафіолетового світла зображення проявляється. Пристрої для перевірки є навіть у касах супермаркетів.

Поліграфічні способи захисту

Саме такі методи використовувалися на перших купюрах незалежної України. Існує кілька варіантів захисту:

  • об’єднання окремих графічних елементів у єдиний малюнок — якщо подивитися банкноту на світло;
  • комбінація шрифтів — серійний номер, фонові сітки, орнамент наносяться різними методами друкування;
  • глибокий друк;
  • мікротекст — дрібні літери заввишки у чверть міліметра.

Один з ефективних способів — ірисовий друк. Він полягає у плавному переході кольорів з одного в інший. За підробки межі помітні.

Технологічний захист банкнот

Завдяки таким методам захисту фальшиву купюру можна визначити на дотик. Досвідчений касир швидко відрізнить оригінал від фальшивки, просто потримавши гроші в руках секунду. В оригінальних купюрах є певна жорсткість, а під час згинання чути характерний звук.

Крім того, використовуються кольорові волокна, які хаотично нанесені на всій поверхні банкноти. Також в українських купоно-карбованцях застосовувалася захисна нитка з написом, яка проходила через папір.

Таким чином, навіть старі паперові гроші мають захист від підробок. Уже давно використовувалися водяні знаки та інші методи. Досвідчені боністи добре знають про такі особливості паперових грошей, тому відрізняють оригінал з першого погляду.

ДО СЛОВА, РЕКЛАМУ НА САЙТІ ІНФОРМАТОР МОЖНА ЗАМОВИТИ ТУТ:

  • Адреса редакції: м. Коломия, вул. Січових Стрільців, 23
  • Телефон для зв’язку: +380 96 545 8237
  • Електронна адреса: kl.informator@gmail.com

Нагору