Список святкових страв на Різдво чи Новий рік може бути досить великим та різноманітним. І будь-який святковий стіл можна прикрасити смачними салати із креативним оформленням.
Інформатор Коломия ділиться рецептами та ідеями для оформлення салатів на різдвяно-новорічні свята.
Салат “Різдвяний вінок”. Варіант №1
Інгредієнти:
- Рис варений – 1 ст.
- Крабові палички – 200 г
- Яблуко – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Сир твердий – 50 г
- Кріп свіжий – 1 пучок
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Майонез – за смаком
- Сіль, перець чорний мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Насамперед потрібно зварити рис.
- Крабові палички нарізати середніми шматочками, декілька штук відкласти для оформлення свічок.
- Нарізати кубиками помідори та яблука. З’єднати їх із крабовими паличками. Додати у салат варений рис, перемішати.
- Натерти сир і додати його в салат. Змішати всі інгредієнти з майонезом.
- У центр тарілки поставити маленьку банку або широкий стакан. Викласти салат по колу формуючи кільце. Трохи притиснути долонею до стінок банки.
- Подрібнити зелену цибулю та третю частину кропу. Посипати кільце зверху. Решту кропу невеликими гілочками викласти по колу.
- З відкладених крабових паличок зробити свічки, розрізавши паличку на 2 частини, ножем зробивши невеликий надріз із одного боку.
- З помідора вирізати “вогонь” і вставити його в отвір крабової палички. Верх салату прикрасити горошком та шматочками помідорів.
Салат “Різдвяний вінок”. Варіант №2
Інгредієнти:
- листя салата – 250 гр
- помідори чері – 5 шт.
- яйце варене – 1 шт.
- оливки
- тунець консервований (або відварене куряче філе розірване на волокна) – 100 гр
- зернятка граната
Для заправки:
- олія оливкова – 3 ст.л.
- гірчиця французька (в зернах) – 1 ст.л.
- сік лимона – 1 ст.л.
- сіль – 1/2 ч.л.
Спосіб приготування:
- Заздалегідь відварюємо куряче яйце. Чистимо і нарізаємо на поздовжні шматки (можна використати перепелині яйця, із ними салат буде красивіший).
- З консервованого тунця зливаємо олію.
- Помідори нарізаємо четвертинками, оливки розрізаємо навпіл.
- Для заправки змішуємо олію, гірчицю, лимонний сік, сіль, цукор і соєвий соус.
- Викладаємо інгредієнти на листя салата в такому порядку: тунець – яйце – помідор – оливки – зернята граната.
- Поливаємо приготовленим соусом і подаємо до столу.
Салат із копченою грудкою
Інгредієнти:
- Грудка куряча варено-копчена – 300 г
- Картопля – 3-4 шт.
- Морква велика – 1 шт.
- Цибуля біла – 0,5 шт.
- Яйце куряче – 3 шт.
- Сир твердий – 100 г
- Майонез – 3-4 ст. л.
- Гранат – для декору
- Сіль, перець чорний мелений – за бажанням
Спосіб приготування:
- Картоплю, моркву, яйця та овочі відварити до готовності. Остудити й очистити овочі та яйця.
- Дрібно нарізати цибулю, курячу грудинку нарізати дрібними кубиками.
- Сир натерти на великій тертці.
- На блюдо поставити сервірувальне кільце. Викласти першим шаром салату натерту картопля. Змастити її майонезом.
- Наступний шар салату – нарізана копчена грудинка. Щедро посипати курячу грудинку цибулею. Злегка змастити шар майонезом.
- Далі викласти натерту моркву. Зверху – шар варених яєць. Змастити його майонезом, поперчити.
- Посипати салат товстим шаром натертого твердого сиру. Зняти сервірувальне кільце, накрити харчовою плівкою й дати салату настоятися мінімум 15 хвилин.
Салат “Казкова поляна”
Інгредієнти:
- Грудка качина – 300 г
- Кукурудза – 4 ст. л.
- Яйце – 3 шт.
- Огірки солоні (середні) – 2 шт.
- Сир – 100 г
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Майонез – 2 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
- Уцхо-сунелі – 1 ч. л.
- Олія – 1-2 ст. л. (для смаження)
- Салат (лист) – 2 шт.
Приготування:
- Покласти відварюватися яйця. Качину грудку промити під прохолодною водою, обсушити. Нарізати її дрібними шматочками, додати перець та уцхо-сунелі, обсмажити на розжареній олії до рум’яної скоринки протягом 4-5 хвилин. Додати 0,5 склянки гарячої води і тушкувати під закритою кришкою протягом 10 хвилин.
- Варені яйця остудити, очистити, нарізати кубиками. Зелену цибулю подрібнити, огірок нарізати кубиками, сир натерти на дрібній тертці.
- У мисці з’єднайте половину тертого сиру, кукурудзу, огірок та яйця, перемішати. На блюдо для подачі покласти салатні листя, по краю – шматочки м’яса. У центр викласти салат, зверху посипати тертим сиром. Між м’ясом і сиром – подрібнену зелену цибулю.
Ідеї та рецепти взяті з мережі
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com