Волонтери з села Гвізд на Прикарпатті від березня передали на фронт уже понад п’ять тисяч порцій готової їжі для українських захисників.
Розповідає Інформатор Коломия, посилаючись на Експрес.
Домашні страви готують у реторт-пакетах — зручному й безпечному пакуванні, яке дозволяє доставляти їжу навіть у найскладніші точки передової. У меню волонтерського “Кулінарного батальйону” — борщ, суп із фрикадельками, голубці, тушкована капуста та інші традиційні українські страви. Усе готують з натуральних продуктів і з дотриманням технологій, які гарантують безпечність та тривале зберігання.
Ідея долучитися до такої справи виникла у волонтерки Аліни Іроденко після особистої історії.
“Про роботу волонтерських кухонь прочитала в інтернеті. А згодом мій чоловік-військовий скинув фотографію борщу в реторт-пакеті, яким смакував на передовій, і дуже його нахвалював, — розповідає волонтерка Аліна Іроденко. — Тож вирішила, що варто також готувати страви й надсилати їх нашим оборонцям”.
Жінка зв’язалася з волонтерами, які мали досвід ще з 2022 року. Згодом у Гвізді придбали великий казан, буржуйку, організували збір продуктів — і робота буквально закипіла. Сьогодні до приготування їжі залучено близько 50 жінок, з яких 15 працюють постійно. Продуктами допомагають місцеві жителі та небайдужі з інших громад.
“Також ми відкрили “банку” для збору коштів. Двічі на тиждень за ці гроші я купую свіже м’ясо”, — розповідає співрозмовниця.
Спочатку їжу готували просто неба, біля церковної дзвіниці. Коли ж похолодало, місцевий священник допоміг знайти приміщення, де роботу продовжили в тепліших умовах. Особливу увагу волонтери приділяють якості та безпеці. Усі страви стерилізують в автоклавах, кожен реторт-пакет має відповідне маркування.
“Щоб кожна страва дісталася фронту свіжою, безпечною і смачною, ми ретельно дотримуємо правил на всіх етапах приготування та стерилізації в автоклавах. Тобто за якість виготовленої їжі відповідаємо. Кожен пакет має відповідну наліпку, — розповідає Аліна Іроденко. — Наші смаколики — це не просто їжа, а й частинка нашого тепла, сили й турботи”.
За її словами, військові часто надсилають слова вдячності. Найбільше захисникам до вподоби голубці. А “сухпаї” з Гвізда не раз рятували бійців у складних умовах, коли немає змоги готувати. Зокрема, на Гуляйпільському напрямку, куди пакети з їжею скидали на позиції за допомогою дронів.