Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як діяти, коли не вдається викликати швидку

Раніше ми розповідали про те, куди звертатися за медичною допомогою в Коломиї.  Сьогодні говоримо про режим роботи коломийської швидкої допомоги під час війни та наводимо конкретні вказівки на випадок, якщо не вдасться викликати медиків. 

За коментарем щодо поточної ситуації на станції швидкої допомоги Інформатор звернувся до старшої фельдшерки Галини Васкул.

Днями до нашої редакції звернулася коломиянка, на виклик котрої швидка допомога не приїхала. Жінка знепритомніла. Згодом з’ясувалося, що у неї була гіпертонічна криза. По телефону диспетчерська надала оперативні вказівки родині жінки. Усе закінчилося добре, утім, вигулькнуло питання: як працює швидка допомога у воєнний час.

“У зв’язку з систематичними оповіщеннями повітряної тривоги, наші фельдшери виїжджають лише до критичних пацієнтів. На диспетчерську службу надходить виклик, якщо не вдається приїхати, ми надаємо допомогу у телефонному режимі. Станція добре оснащена. У нас є нові автівки та кваліфікована команда, котра готова надавати допомогу як і місцевим, так і переселенцям”, – розповідає Галина Васкул.

Зважаючи на обставини, медичні фахівці працюють у посиленому режимі. Утім, ситуація у Коломиї наразі спокійна.

“Від початку війни викликів на диспетчерську службу значно поменшало. Це можна пояснити тим, що люди, усвідомлюючи складність ситуації та дорожнечу пального, дбають про себе вдома. Навіть пацієнти-астматики утримуються від викликів швидкої допомоги та успішно дають раду самотужки”, – додає пані Галина.

Також медики наголошують на важливості дотримання правил поведінки під час COVID-19. Це питання залишається актуальним і  зараз, коли чисельність людей у місті зросла. Тож не забуваймо вдягати маски, вистоюючи черги до банкоматів, волонтерських центрів та ЦНАПу, де внутрішньо переміщені особи можуть отримати посвідку.

Що робити, якщо вам не вдається викликати швидку інструктує МОЗ:

  • Вивчіть адресу та маршрут до найближчого закладу охорони здоров’я. Пам’ятайте, що виходити з будинку чи укриття можна лише у випадку, коли це не загрожує власній безпеці.
  • Майте поруч аптечку із всім необхідним і запасом ліків, які приймаєте постійно. Не виходьте без аптечки на великі відстані. Носіть із собою кровоспинний джут/турнікет за наявності. Раніше МОЗ вже розповідало, що необхідно мати в аптечці для надзвичайної ситуації.
  • Знайте, як надати першу допомогу. Нагадуємо, тут ми пояснювали, як допомогти людині в критичній ситуації та не дати їй померти до приїзду медиків.
  • Прочитайте інструкції, що можуть врятувати життя.
  • Слідкуйте за повідомленнями та рекомендаціями щодо надання медичної допомоги цивільному населенню від військово-цивільної адміністрації у своєму регіоні на офіційних каналах.

Зберігайте спокій, не піддавайтесь паніці, перевіряйте інформацію та будьте готовим до будь-якої ситуації!
Разом до перемоги!

Ніка Кричовська

Нагору