Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Війська Придністров’я | 6 важливих фактів

Про загрозу наступу на Україну з боку Придністров’я аналітики Європейської правди говорили ще 15 лютого 2022 року. І вона існує, допоки у росії не зник апетит повчати увесь світ, як жити і що думати. Відтак наш кордон з агресором збільшився на 405 км, адже саме стільки кілометрів українсько-молдовського кордону контролює невизнана Придністровська Молдавська Республіка.

Ми підготували для вас 6 фактів про Придністров’я та армію цієї окупованої невизнаної республіки.

Повідомляє Інформатор за даними спеціаліста безпекової складової Придністровського конфлікту Артема Филипенка для Європейської Правди та АрміяInform

Факт 1.

Придністров’я – це частина Молдови, яка ще з 92-го року перебуває під окупацією рф або, як про це звикли говорити дипломати, під “ефективним контролем”. По-суті місцева влада є підконтрольною росії. На цій території росія роздає усім без особливих вимог громадянство рф.

До 2015 року певна ротація військових відбувалася через територію України.

До слова, 15 березня 2022 року ПАРЄ одноголосно підтримала поправку щодо визнання Придністров’я зоною російської окупації.

Факт 2. Російські війська в Придністров’ї

Тут офіційно перебувають російські війська, їхня офіційна назва – ОГРВ – оперативна група російських військ. Частіше всього її називають просто 14-та армія.

Це ті війська, які перебували в Молдові на час розпаду Радянського Союзу, вони допомогли Росії зберегти контроль над частиною окупованої Молдови.

Деталі: Росіяни називають контингент, який є тут — «миротворчим», адже на початку 90-х років, коли Молдова виборювала власну незалежність, він нібито сприяв припиненню бойових дій у регіоні. Сьогодні цей російський контингент має іншу назву — «Оперативна група російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова (ОГРВ ПРРМ)», і виконує дещо інші завдання — охороняє кілька об’єктів, серед яких склади російського озброєння біля села Колбасна.

Факт 3. Чисельність

Офіційно в Придністров’ї є два батальйони, приблизно 1500 – 1700 службовців. На озброєнні перебуває легка бронетехніка, в основному БТР.

Деталі: У Молдові Росія втілила доволі підступну схему: «задекларувала» чисельність своїх військових, які можуть там перебувати — до 1700 осіб (загальна чисельність ОГРВ). Насправді їх 410–420 осіб. Тобто за нагоди сюди ще можуть прибути до півтори тисячі офіційних «російських миротворців».

Така нагода склалась восени 2021 року, коли Росія збільшила кількість саме росіян у Придністров’ї, сюди ще прибули кілька сотень російських військових, які скористались тим, що більша частина їхнього угруповання — місцеві мешканці з російськими паспортами, і така юридична колізія стала реальною й законною можливістю перекинути сюди ще кілька сотень «миротворців».

Факт 4. Ротація

Щодо «ротацій» і «посилення» російського контингенту, то експерти видання «Європейська правда» зазначають, що до початку російсько-української війни «постачання» російського контингенту на цю територію здійснювалося через територію України за згодою Кишинева. Утім, від 2014–2015-х років цей канал закрився, і поїздом Москва — Кишинів «миротворці» їздити перестали. Тому запитання «як здійснювати ротацію» постало для росіян досить гостро.

Факт 5. Власна армія Придністров’я

У Придністров’я є і своя армія (так звані Збройні сили Придністровської Молдовської республіки), але вона є абсолютно не боєздатна. Набір ведеться з числа місцевих мешканців, які не мають бойового досвіду й навичок. Де-факто це резерв і проксі війська.

Їх значно більше – чотири бригади. Там є артилерійський, зенітно-артилерійський, розвідувальний і танковий батальйон.

Танковий батальйон розташований в Владимирці неподалік від українського кордону.

За офіційними даними вважається що там є 18 танків. Проте кілька років поспіль не було навіть чутки про те, щоб на базі цього батальйону проводилися якісь навчання, стрільби.

Факт 6. Порівняємо усі війська Придністров’я із військами в Одеській області.

Якщо взяти докупи і проксі, і російські війська за рівнем підготовки і за чисельністю, то військові частини на території Одеської області  їх значно перевищують.

До того ж, у проксі військових немає бойового досвіду на відміну від українських військових частин. Хоча і російські війська і проксі війська придністров’я будуть дивитися на захід, щоб відволікти увагу.

Читайте також: Відступали з криком “Ура!”: як англійці в Криму росіян били.

Фото – radiosvoboda.

 

 

Нагору