Інформатор Коломия

ВЛАДА

Хто з американських конгресменів не голосував за ленд-ліз для України: причини та наслідки

Закон про ленд-ліз Америка застосовували давно — ще під час Другої світової війни. Так було до квітня 2022 року . З того часу багато чого змінилося. Алгоритм ухвалення закону такий: після схвалення закону Сенатом документ приймають в Конгресі, а потім президент США ставить свій підпис. Цього разу Сенат та Конгрес закон підтримали. Але не одноголосно — серед американських парламентарів знайшлися політики, які не дали свого «за».

У цьому матеріалі Інформатор розповість можливості, які відкриває для України ленд-ліз й деяких членів американського парламенту, які не підтримали цей революційний закон.

Закон про ленд-ліз: передумови

За підсумками візиту в Україну держсекретаря США Блінкена та голови Пентагону Остіна американська допомога воюючій Україні не просто збільшиться, а й стане якісно відчутнішою (особливо це мають відчути російські війська, які нині окупують південні та східні регіони нашої країни).

«Суверенна Україна існуватиме набагато довше, ніж путін. Наша підтримка України продовжиться до остаточного успіху. Але ж рф так і не вдалося відібрати суверенітет України. Хоча росія і прагнула підтвердити міць своїх військових, силу своєї економіки. Наразі ми всі бачимо протилежне», – заявив тоді журналістам Ентоні Блінкен.

Читайте до теми: Як ленд-ліз наближає Україну до перемоги

Саме на успішну протидію агресії Кремля, і на сприяння розгрому бойових підрозділів рф націлено в кінцевому підсумку застосування закону про ленд-ліз для України, прийнятий наприкінці квітня в США.

Для України цей закон значно покращує ситуацію:

  1. У тексті документу йдеться про надання президентові США розширених повноважень щодо передавання або надання в оренду Україні оборонних засобів для «захисту цивільного населення від російського військового вторгнення» та інших цілей.
  2. Після ухвалення акту глава Білого Дому зобов’язаний протягом 60 днів встановити прискорені процедури доставки продукції.
  3. Закон про ленд-ліз дозволяє значно прискорити постачання в Україну озброєнь, транспорту, продовольства та допомоги із США.

І все це дозволить ЗСУ швидко та ефективно вибивати російську армію з території нашої країни. Варто припустити, що одразу після того, як військова допомога для України піде широким потоком, українська армія протягом короткого часу отримає перевагу в якісному сучасному озброєнні, а російська армія отримає найнищівніший розгром в історії ХХІ століття.

Кого вони представляють американські політики, які не підтримали ленд-ліз 

Але чому ж у Сполучених Штатах знайшлося чимало конгресменів, для яких розгром військового угруповання росії (найбільш агресивної та неконструктивної країни в сучасному світі) здалося питанням, яке не варто підтримати?

Політиків, які мають у Конгресі свої резони не голосувати за розгром рашистських орд, знайшлося майже півтора десятки (10- “проти”,14 -“утрималися”). І якщо проаналізувати їхні політичні біографії, всі ці конгресмени цілком можуть бути названі активними учасниками російського осередку у складі Конгресу США.

Олександрія Окасіо-Кортес – незважаючи на те, що перебуває у Демократичній партії, за фактом є соціалісткою (читай – комуністкою). Прихильниця майже всіх ультра-лівих ідей, які підтримує Кремль, бо це послаблює Захід. Очевидно, що в нинішніх реаліях ця конгресменка є своєрідною реінкарнацією популярної у лівому середовищі 70-х американської комуністки Анжели Девіс, діяльність якої тоді також всіляко підтримували з СРСР. Вона, щоправда, не голосувала «проти» закону про ленд-ліз для України, але чомусь і не вважала за можливе проголосувати «за».

Ще один – фанатичний вкрай правий «трампіст» – Медісон Коуторн. Нещодавно він фігурував у кількох скандалах, пов’язаних з фінансовими шахрайствами у сфері криптовалют, а також у середовищі американського істеблішменту він має реноме вкрай правого расиста. Під час штурму Капітолію 6 січня 2021 року поліцейські відеокамери зафіксували активіста штурму у помаранчевому комбінезоні, як дві краплі води схожого на Коуторна. Варто також нагадати, що 9 березня Коуторн був одним з 17 членів Палати представників, які проголосували проти заборони на покупку в США російської нафти. Мовляв, є досвід, який нібито показав, що «такі санкції не працюють».

І це лише двоє – найбільш яскравих та публічних – представників американського народу в Конгресі США, які фактично відстоюють інтереси росії у США.

Активіст української діаспори в Нью-Йорку та аналітик Богдан Кулик при цьому зауважує, що на сьогодні без сумніву у США існує двопартійна підтримка України, української незалежності, підтримка України у війні з росією. Навіть незважаючи на прикрі факти голосування проти українських інтересів у Конгресі.

 

«Як і в будь-якому суспільстві, завжди є й інші дуже важливі політичні течії, які не пов’язані безпосередньо з Україною, але мають вплив і на українські питання в США. І ми бачили відлуння цих процесів у тому, що 10 конгресменів проголосували проти акту про ленд-ліз для України. Усі десять належать до Республіканської партії, і більшість з них перебувають у радикально протрампівському таборі цієї партії. У цьому таборі особливо, але й у інших частинах Республіканської партії (і серед виборців, яких вони представляють) сильні ізоляційні настрої. Особливо коли це стосується внутрішніх питань. Наприклад, 4 з 10 тих, хто проголосував «проти», у лютому подавали законопроект, який забороняв би надання допомоги для України до вирішення імміграційних проблем на кордоні з Мексикою», – повідомив у коментарі для Інформатора Богдан Кулик.

Він також пояснив, що майже кожен третій республіканець у Палаті представників – ще на початку квітня 2022 року проголосували проти символічної ухвали, яка виражає підтримку НАТО і закликає президента Байдена створити в рамках організації Центр підтримки демократії.

«Позицію конгресменів серед багатьох республіканців тоді обґрунтовував той аргумент, що Штати й так витрачають занадто багато ресурсів на підтримку союзників, а багато хто з них повинен би сам вирішувати проблеми забезпечення своєї безпеки.

Є також і прихильники тез, що просуваються російською пропагандою, що саме розширення НАТО спровокувало агресію путіна; або навіть, що рф лише поводить себе (на міжнародній арені – ред.) так само агресивно, як Штати та інші країни. Але так чи інакше, ми бачимо, що у ключових та практичних для України темах існує повна згода та повне розуміння глобальності загроз, створених російською агресією проти України», – резюмував Богдан Кулик, український активіст у Нью-Йорку.

Але як би там не було, а тепер Україна отримає значно більше озброєнь, ніж отримувала, оскільки Палата представників Конгресу США 417 голосами «за» за 10 «проти» – безпрецедентна двопартійна підтримка! – підтримала новий закон, що значно полегшить та прискорить експорт озброєнь та обладнання в Україну. Деякі експерти називають це «відкриттям воріт безлімітного шлюзу» для постачання обладнання, зброї та технологій в Україну.

 

Представляючи законопроект про ленд-ліз спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що своєчасне вирішення цього питання для українців – питання життя та смерті. І треба погодитися з тим, що для нашої країни ця заява звучить буквально, і без перебільшення.

“Доки в Україні вирує війна, кожна хвилина має значення. Прийшов час. Ці рішучі дії можуть означати різницю між врятованими та втраченими життями. У будь-якій битві це може означати різницю між перемогою та поразкою», – звернулася до конгресменів Ненсі Пелосі перед голосуванням.

Повний текст читайте ТУТ

Ігор Чичкань

Нагору