Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Не розуміють, але ненавидять. Росіяни не знають значення слова “Денацифікація”

На фото – неонацистський марш у Москві 2021 року.

Росія виправдовувала війну і для цього навіть витягли зі старої шухляди слово “денацифікація”. Мовляв, ось у нас під боком розгулялися нацисти, треба їх навчити, як правильно жити, кому молитися і як провадити демократію. Та зрештою з’ясувалося, що  значення цієї “денацифікації” самі росіяни не розуміють. 

Повідомляє Інформатор з посиланням на розслідування видання “Проект”.

«Проект» із посиланням на високопоставленого медіаменеджера та близьких до Кремля соціолога і політтехнологів, пише, що приблизно через тиждень після початку повномасштабної війни РФ проти України соціологи на замовлення адміністрації Путіна провели закриті телефонні опитування про ставлення росіян до основних тез пропаганди.

У результаті, з’ясувалося, що росіяни, окрилені братською війною, все так само ненавидять бандерівців, але не в силі конкретно пояснити термін «денацифікація». Більше того – плутаються, як правильно це слово вимовляти.

«Після цього у нас почався безлад – щотижня шукали нові слова, але нічого вдалого підібрати не вдалося», – заявив співрозмовник видання, близький до Кремля.

Яким чином московити збиралися провести в Україні денацифікацію – бозна. Українці від 24 лютого втратили будь-який інтерес хоч якось реагувати на те, що думає московія. Але, якби хто хотів доколупатися до значення терміну, то ось:

Денацифікація  походить від німецького слова еntnazifizierung і позначає комплекс заходів, спрямованих на очищення повоєнного німецького та австрійського суспільства, культури, преси, економіки, освіти, юриспруденції та політики від впливу нацистської ідеології. Денацифікація проводилася з ініціативи союзників з антигітлерівської коаліції після перемоги над нацистською Німеччиною та ґрунтувалася на рішеннях Потсдамської конференції.

Читайте також: Невиправні: 71% росіян пишаються нападом на Україну

Розслідування видання «Проект» доводить, що російська державна пропаганда вирішила частково відмовитися від вживання слова “денацифікація”. Очевидно, що навіть в московії не можна просто так взяти і стерти з пам’яті в’язнів пропаганди озвучену президентом мету.

Тому Кремль вдався до поступових дій – слово “денацифікація” згадують рідше і не так гучно.

До прикладу телеведучий Дмитро Кисельов у своїх ефірах 27 лютого і 6 березня близько семи хвилин намагався пояснити значення цього слова. У квітні ж він або не говорив про «денацифікацію» взагалі, або використав це слово раз за випуск своєї програми.

Як писала раніше газета Financial Times, наприкінці березня Москва під час переговорів з Києвом відмовилася від початкової вимоги щодо «денацифікації» України.

Зрештою російська влада різко скоротила використання терміну «денацифікація», яку президент Росії Володимир Путін називав однією з цілей російського вторгнення в Україну. Як повідомили журналісти-розслідувачі видання «Проект», адже росіяни просто не розуміють значення цього слова.

Наталка Сандецька

Нагору