Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чи реальний голод в Україні цієї зими?

Здається, нас вже нічого не здивує в розмовах російської сторони. Їхню думку можна було б і не враховувати, бо чого доброго можна чекати від країни вбивць, агресорів і брехливих злодіїв? Але ж ні, інформаційна війна триває, і маніпуляції кремля часто прослизають у соціальні сторінки українців під виглядом “тривожних повідомлень”.

Зокрема окупанти намагаються посіяти паніку серед українців щодо того, буцімто взимку 2022-2023 рр. нас чекає голод. Так, через війну росії проти України вперше за 30 років відбулося зростання світових цін на продукти харчування на 12,6%. І це рекорд. Але чи означає це, що ворогам вийде заморити українців голодом?

Інформатор пропонує дізнатися правду від Центру протидії дезінформації для всіх, хто не схильний бути гвинтиком в провокаціях кремля

Сьогодні російські медіа активно ширять меседжі про масований вивіз продуктів харчування з України та іронізують щодо зростання цін на пальне. Вони сподіваються, що це неминуче призведе до подорожчання та нестачі харчів.

До теми: ЄС на рік скасовує мита на український експорт

Насправді ж Україна виробляє достатньо зернових, але наразі існує потреба валютної виручки від їх експорту для стабілізації економіки країни.

Минулого року в Україні був рекордний врожай, що сьогодні зберігається на елеваторах. У 2021 році зібрано 85,7 млн тонн зернових і зернобобових культур, що на 32% перевищило показники 2020 року:

  1. пшениці – 32,07 млн. т
  2. кукурудзи – 41,87 млн. т
  3.  ячменю – 9,42 млн. т
  4. жита – 593,9 тис. т
  5. вівса – 471 тис. т
  6.  проса – 204,2 тис. т
  7.  сорго – 173,9 тис. т
  8.  гречки – 106,0 тис. т
  9. рису – 48,6 тис. т
  10. тритикале – 32,3 тис. т
  11. інших зернобобових – 681 тис. т

З інших сільгоспкультур в Україні минулого року було зібрано 16,38 млн тонн соняшнику, 10,8 млн тонн цукрових буряків, 3,5 млн тонн сої, 2,92 млн тонн ріпаку та 42 тис. тонн олійного льону.

Читайте також: Корпорація Bayer передала фермерам Прикарпаття насіння кукурудзи

Варто зауважити, що щорічно Україна споживає до 8 млн тонн пшениці та до 7 млн тонн кукурудзи.

Соняшникової олії в запасах вистачить на 5 років, а цукру – на 1,5 роки.

Водночас не варто забувати про те, що влітку очікується врожай озимих.

Проблеми посівної кампанії

У 2022 році аграрії очікують врожай на рівні 65% торішнього, оскільки посівна ярових культур почалася у квітні в усіх областях, крім Луганської. На Заході України було збільшено посівні площі під овочі «борщового набору». Сьогодні різними сільгоспкультурами вже засіяно 8,6 млн. гектарів, що лише на 24% менше від минулорічних показників.

Посівна – це лише одна зі частин складного питання продовольчої безпеки. Через блокування портів ситуація може ускладнитися під час збору врожаю в липні та серпні, оскільки є ймовірність утворення проблеми зберігання зерна через нестачу об’ємів елеваторів. Також на продовольчу безпеку країни впливатимуть наслідки паливної кризи.

Війна в Україні також є джерелом напруженості на ринках кормової сировини для тваринництва. Втім, виробництво свинини в Україні залишається стабільним – щороку виробляється близько 750 тис. т.

У 2022 році Україна може зіткнутися з дефіцитом овочів.

Очікується, що через війну ми недоотримаємо 71% врожаю баклажанів, 68% помідорів, 58% перцю, 46% цибулі, 45% огірків, 38% моркви, 36% картоплі, 35% буряку та 32% капусти.

Водночас, через війну росії проти України вперше за 30 років відбулося зростання світових цін на продукти харчування на 12,6%. І це рекорд! Та здорожчання продовжиться, оскільки світовий лідер експорту зерна – Індія – оголосила про зупинку експорту в зв’язку з посухою.

В 2020-2021 роках Україна була четвертою за розмірами експорту зерна в світі, а це – 10% світового експорту пшениці. Це забезпечувало харчування близько 400 млн осіб.

Блокуванням українських портів росіяни спричинили умови для світової продуктової кризи. Тепер 5% населення планети можуть зіткнутися із нестачею харчування і цивілізований світ вже зараз почав пошуки механізмів порятунку країн, яким справді загрожує голод, шляхом експорту надлишків українського зерна.

В новітній історії людства росія вже виступала каталізатором соціальних подій, що спричинили голод. Сьогодні російські окупанти вивозять зерно з тимчасово окупованих районів, де було зосереджено близько 1,5 млн тонн зернових. І цей запас, окрім іншого, передбачався ще і для внутрішнього споживання та посівної.

Без паніки

В нашій країні вирощується достатньо зернових та овочів, а тому голод Україні не загрожує. Але все ж війна росії проти України, паливна криза та відсутність валютної виручки від експорту зернових, а також зумовлені цими факторами світові економічні процеси призведуть до загального зростання цін на продовольство та певного його дефіциту.

Але ми не одні в цьому човні.

Зокрема, 22 березня на засіданні парламенту Італії, присвяченого «російській агресії проти України», Президент України заявив:

«Найстрашнішим буде голод, який наближається для різних країн. Україна завжди була одним з найбільших експортерів продовольства, але як ми можемо сіяти під ударами російської артилерії? Як ми можемо сіяти, коли ворог свідомо мінує поля, знищує бази з пальним? Ми не знаємо, який врожай у нас буде і чи зможемо ми експортувати, коли заблоковані наші порти».

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

Нагору