Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Аби барбекю не закінчилось викликом 101

Сезон відкрито! Тягне на природу, щоб погомоніти в колі сім’ї та друзів, а дітлахи набігались досхочу просто неба. Та який пікнік без багаття і страв на грилі? Проте за даними ДСНС 9 з 10 пожеж виникає з вини людей. Тому ділимось простими порадами, щоб ваш відпочинок не зіпсувала несподівана пожежа.

Інформатор розпитав у фахівців про безпеку на пікніку.

Лісові пожежі виникають в основному внаслідок сухих гроз, розпалювання багаття у лісі і підпалу сухої трави. Однак через грози виникає лише 10% загорянь, решта 90% – «людський фактор».

Читайте до теми: Абсолютно літнє: 7 найкращих маринадів для шашлику

Розпалюючи багаття, люди не думають про те, що через поривчастий вітер іскра може стати причиною масштабної пожежі.

Частенько винуватцем згарищ виявляється недопалок, байдуже викинутий з вікна автівки. Суха, сонячна і спекотна погода лише сприяє поширенню вогню.

Відповідальність за пожежу

В лісових масивах не можна розводити багаття взагалі, ні в бочці, мангалі ні на відкритій території.

А в інших місцевостях вогонь можна розпалювати лише в мангалі. Але потрібно пам’ятати, що земля навколо мангала має бути очищена від сухої трави й листя в радіусі 1 м.

Залежно від завданих збитків передбачена адміністративна і навіть кримінальна відповідальність за необережне поводження з вогнем, яке призвело до лісових пожеж.

Важливо!

Утримайтеся від використання горючих речовин і матеріалів, наприклад, рідин для розпалювання. Вони можуть бути дуже небезпечні передусім для вашого здоров’я. Часто через ці речовини люди отримують опіки.

Ніколи не залишайте дітей без нагляду. На жаль, на пам’яті рятувальників надто багато випадків, коли дитина отримує опіки на пікніку.

Також потрібно пояснити дітям для їх власної безпеки, що не можна кидати в багаття сторонні предмети. Особливо це стосується балончиків з аерозолями. Вони мають властивість вибухати при нагріванні.

Радимо не забути

Ще одне важливе правило безпеки – на пікнік обов’язково потрібно брати з собою аптечку: йод, хлоргексидин чи перекис водню, а також перев’язувальні матеріали, засоби від укусів комах та антигістамінні препарати на випадок виникнення алергії від укусів.

Що ще прихопити: якщо вам неприємні харчові отруєння, то не забувайте кинути в торбинку мило і чисту воду для миття рук, ножів, фруктів і овочів.

Інформатор на звернення рятувальників закликає всіх утриматись від розведення вогню в лісах та лісосмугах, а влаштовуючи пікніки на відкритих місцевостях чи навіть біля власного дому або дачі не залишати вогонь без нагляду ні на мить.

Бережіть себе і своїх рідних, адже нам ще разом випаде щастя святкувати перемогу.

Фото ілюстративні

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

 

Нагору