Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

На що звернути увагу при виборі морозива

 Як ми вже писали, сьогодні світ відзначає день морозива. Цей прохолодний десерт – чудовий порятунок від спеки влітку. Особливо морозиво люблять поласувати дітки. Але батькам, котрі дбають про своє здоров’я та своїх малюків, слід ретельно підходити до вибору цього продукту.

Як купити якісне морозиво – розбирався Інформатор.

Температурний режим

Коли берете до рук морозиво, пам’ятайте, що його форма не повинна бути зміненою. Тобто воно зберігалося при належній температурі і не тануло, а значить – не зіпсоване.

Термін придатності

Не забувайте слідкувати за датою виготовлення. Відповідно до стандартів, термін придатності морозива при дотриманні необхідного температурного режиму – рік. Також на упаковці мають бути вказані: фізична адреса виробника, харчова та енергетична цінність, вага, назва самого морозива і марки.

Колір

Як не дивно, але морозиво не має бути повністю білим, швидше – молочного чи вершкового кольору. Якщо воно дуже яскраво забарвлене, то там багато “хімії”. Тане якісне морозиво при кімнатній температурі 15-20 хвилин, рівномірно, без утворення води. Чим швидше воно тане і краплі рідинні – тим більше в ньому води і менше молока або вершків.

До теми: свята та іменини 10 червня

Якість

Наразі в Україні існує три стандарти якості морозива за ДСТУ: 4733, 4735 та 4734. Ці стандарти вказані на упаковці. Прочитавши їх, одразу стає ясно, яке морозиво нам пропонують. Найкраще купувати морозиво зі стандартом 4733. Це морозиво молочне, вершкове, пломбір. У його складі немає рослинних жирів, а консистенція повинна бути густою. ДСТУ 4734 – це морозиво плодово-ягідне, ароматичне, шербет та лід. Воно не містить жиру і його виробляють на основі плодово-ягідної сировини або на основі цукрового сиропу. Якщо морозиво з ДСТУ 4735, то воно з комбінованим вмістом сировини. До такого морозива вже додають пальмову та кокосову олії, і воно, на відміну від попереднього, водянисте і швидко тане.

Де краще купити?

Нині на вулицях міста чи не на кожному кроці продають морозиво на вагу. Але купувати його не рекомендують: з’ясувати склад і термін придатності такого продукту неможливо. До того ж у мобільних торгових точках-холодильниках складніше зберігати правильний температурний режим. Зважитися на вагові ласощі можна тільки в разі, якщо це кіоск відомого виробника (наприклад, по франшизі), де дотримуються стандартів виробництва і зберігання.

Також ми писали: Чи вподобали коломийські діти харчування за Клопотенком?

Ольга Пукавчук

Нагору