Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Науковці не радять перейменовувати вулиці Сахарова, Рєпіна й Гоголя в Коломиї

У серпні мають відбутися громадські слухання щодо змін назв вулиць у Коломиї. Та наразі свою думку висловили краєзнавці, історики, військові, громадські та культурні діячі. Відтак 32 вулиці пропонують перейменувати першочергово, а ось з вул. Сахарова, вул. Рєпіна та вул. Гоголя радять не квапитись.

Що вирішила комісія в ратуші дізнавався Інформатор.

Процес переіменування вулиць триває. У середу, 13 липня засідала комісія. Наразі у списку вулиць, назви яких мають змінити – 32 топоніми. Проте за три назви “заступились” краєзнавці, науковці й історики.

Зокрема знавці не рекомендують перейменовувати вулиці Андрія Сахарова, Іллі Рєпіна та Миколи Гоголя через їхній вклад у розвиток української культури та боротьби за нашу державу.

До теми: Історія переіменувань: вул. Андрія Сахарова

У ратуші наразі збирають пропозиції від мешканців громади щодо того, яким чином змінювати вулиці, названі на честь росіян. Таких пропозицій вже надійшло більше 200, хоча не всі з них обґрунтовані.

На наступному засіданні збираються обговорювати варіанти нових назв, які можна присвоїти вулицям.

“Серед пропозицій перейменування є варіанти назвати вулицю на честь Івана Франка, але ж така вулиця в Коломиї вже є. Тому сенсу виносити такий варіант на обговорення нема”, – каже начальний відділу архітектури Андрій Олійник.

Міський голова ж переконаний, що 32  вулиці – це ще не все.

“На перейменуванні тільки цих справа не закінчиться. Першочергово позбуваємось імперського, московського та радянського спадку. А далі нас чекає не просто завдання – сформувати топонімічну концепцію громади, яка показуватиме роль Коломиї та коломиян в історії України”, – стверджує Богдан Станіславський.

До теми: Історія вулиці Пушкіна в Коломиї

Відтак готуємось до громадських слухань, які запланували провести 1 серпня.

А тим часом висловитися з цього приводу можна письмово, усно чи онлайн до 25 липня висловити своє бачення зміни назв вулиць можна письмово.

– на офіційному сайті міської ради заповнивши форму за посиланням:

 https://forms.gle/5QM5G6YZ1r4KiXdR8

– у письмовій чи усній формі до управління містобудування міської ради за адресою просп. Михайла Грушевського, 1, каб. 34, м. Коломия, телефон (03433) 2-48-61;

– в електронній формі за e-mail адресою: uprarchitektyru@gmail.com

Відповідальний за організацію розгляду пропозицій громадськості Олійник Андрій Ігорович  − в.о. начальника управління містобудування Коломийської міської ради.

Подання пропозицій: 1.06.2022р. – 25.07.2022р. в управління містобудування міської ради (м. Коломия, просп. Михайла Грушевського, 1, каб. 34, тел. 2-48-61, uprarchitektyru@gmail.com)

Громадські слухання відбудуться 1 серпня 2022 року о 14 год. у малій залі МПК «Народний дім» (вул. Театральна, 27).

Читайте також: Історія вулиці Чехова в Коломиї


 Наталка Сандецька

Нагору