Інформатор Коломия

ВЛАДА

Мобілізація в Україні – Інформатор розказує всю правду

Сьогодні дедалі більшого поширення набуває думка, що повістка – це покарання за правопорушення. Цей та інші міфи спростував полковник Роман Горбач – начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України.

Інформатор підготував для вас короткий дайджест з його слів.

  1. Отримання повістки ≠ обов’язковому призову до ЗСУ. Вона потрібна для визначення стану здоров’я військовозобов’язаного і тільки при потребі призвати до служби в армії.
  2. Місце роздачі повістки – це будь-яке місце, не заборонене законодавством. Мобілізація має бути ефективною і для виконання плану необхідно використовувати саме громадські місця, передбачені законом, а не приватні території.
  3. Повістку може заповнювати не тільки керівник ОТЦК, а й керівник установи, селищної ради або інша посадова особа.
  4. Комплектування військових частин відбувається за територіальним принципом. У випадку нестачі спеціалістів певної галузі у певному місті можуть бути залучені військовозобов’язані з інших територій.
  5. Кількість мобілізованих рівна кількості мешканців на певній території, а саме: на Заході України військовозобов’язаних більше ніж на Сході, тому й мобілізованих більше.
  6. Станом на сьогодні залишається певна кількість добровольців, які не були мобілізовані. У разі необхідності їх викличуть на службу.
  7. Повістка НЕ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ як покарання. Для цього є адміністративний та кримінальний кодекси, суди, які мають змогу притягувати порушників до відповідальності.
  8. Якби кожен українець відчув необхідність у представленні свої контактів відповідним органам, процедури роздачі повісток не існувало б.

Читайте: Цільова мобілізація | Кабмін про стратегію ефективної ліквідації наслідків збройної агресії рф.

Христина Бойчук

Нагору