Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Свята й іменинники 2 серпня

Нині маємо цілу купу іменинників: Олександра, Опанаса, Георгія, Івана, Іллі, Костянтина, Сави, Тихона. А ще 2 серпня відзначаємо Міжнародний день Голокосту ромів та День пам’яті загиблих воїнів-десантників в Україні.

Традиційно Інформатор розповість про все важливе, що стосується дати 2 серпня.

Церква вшановує пам’ять святого пророка Іллі

День Іллі припадає в більшості церков на 2 серпня. Свято поєднує дохристиянське вшанування бога Перуна та старозавітного пророка Іллі.

Читайте до теми: Сьогодні йому б виповнилось 29 років | Сергій Нігоян

Ілля вшановується за його невідступність від своєї віри, завдяки якій до Бога було повернено ізраїльський народ, що став раніше поклонятися язичницьким божествам, а також за помазання на пророкування Єлисея.

Пророку Іллі моляться про дарування дощу під час посухи.

Міжнародний день Голокосту ромів

Міжнародний день Голокосту ромів – пам’ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам’яті геноциду ромів, схваленої 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції “Геноцид – Пам’ять – Надія”, що відбулася в Освенцимі 21 – 23 листопада 1996 р. Відзначається щорічно – 2 серпня.

У ніч із 2 на 3 серпня 1944 року в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 циган. Загалом у цьому таборі з 23 тис. циган, депортованих із 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час геноциду від репресій загинули від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів.

День пам’яті загиблих воїнів-десантників

2 серпня у Збройних силах України відзначається День пам’яті загиблих військовослужбовців десантно-штурмових військ Збройних сил України, також відомий як День пам’яті загиблих воїнів-десантників.

До теми: Найцікавіші події та заходи у Писанковій 2 серпня

Дати

1918 – Гетьман України Павло Скоропадський затвердив закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави;

1939 – Альберт Ейнштейн направив президенту США Франкліну Рузвельту листа, в якому поінформував про роботу нацистських фізиків зі створення атомної зброї і закликав почати в США дослідницьку програму;

1953 – У Києві відкрито дитячу залізницю;

1991 – США визнали незалежність Латвії, Литви та Естонії;

2006 – У Йоганнесбургу (ПАР) вперше за останні 25 років випав сніг;

2020 – Від МКС повернулася капсула Crew Dragon із двома американськими астронавтами на борту, які брали участь у місії SpaceX DM-2 (перший політ людей на приватному космічному кораблі).

Нагору