Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що святкуємо 14 серпня?

14 серпня – неділя, 226 день року та 172 день повномасштабної війни росії проти України. Сьогодні народилися діяч фізкультурного руху Іван Боберський, художник Іван Липківський та директор аерокосмічного інституту Валерій Шмаров.

Кого сьогодні вітати та які ще пам’ятні дати святкуємо – знає Інформатор.

Не забуваємо зателефонувати або ж відправити повідомлення Дмитрові, Олександрові, Тимофієві, Леонтію, Федору та Софії. У них сьогодні іменини.

14 серпня святкує свій день народження Telegram! Саме цього дня у 2013 році засновники запустили додаток для всіх пристроїв.

Сьогодні Всесвітній день ящірки. Звідки це свято взялося – ніхто не знає. Проте існує припущення, що його заснувала група людей, закоханих у цих плазунів.

14 серпня – День працівників будівельної галузі. Щорічно його святкують у другу неділю серпня.

А ще сьогодні День працівників ветеринарної медицини. Його заснували у 2001 році указом президента України.

У церковному календарі 14 серпня відзначають Маковея. Це одне з трьох літніх свят на честь Ісуса Христа. Його започаткували ще у IX столітті нашої ери у Констатинополі.

У народі на Маковея казали по-різному: Мокрий Спас, Медовий Спас, Перший Спас. У Київській Русі в цей день освячували воду в криницях та водоймах. Люди купалися спершу самі, а потім купали домашню худобу. Після Маковея більше не купалися – вода була вже захолодна.

Який це день в історії?

  • 1916 рік – в ході Першої світової війни почалися бої Українських січових стрільців (УСС) за гору Лисоню в складі австро-угорської армії проти російських військ;
  • 1919 рік – частини 2-го корпусу Української Галицької Армії, женучи перед собою Таращанську бригаду червоних Василя Боженка, здобули Старокостянтинів;
  • 1936 рік – на Олімпійських іграх в Берліні вперше відбулися змагання з баскетболу;
  • 1980 рік – на Ленінській верфі у Гданську (Польська Народна Республіка) під проводом Леха Валенси 17000 робітників почали страйк, що став початком демократизації Польщі;
  • 1992 рік – розпочався грузино-абхазький конфлікт.

До теми: Маковея: історія свята, звичаї та традиції

Христина Бойчук

Нагору