Інформатор Коломия

ГРОШІ

Нацбанк закликає не приймати пошкоджені банкноти

Якщо під час розрахунків вам пропонують пофарбовані, розрізані або з отворами банкноти, у жодному разі не приймайте їх.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Нацбанк.

Навмисне пошкоджені банкноти з тимчасово окупованих територій можуть потрапити в готівковий обіг. Українців закликали не приймати їх.

У разі, якщо банк не може вивезти готівку, враховуючи бойові дії або їх загрозу, він повинен пошкодити банкноти (привести їх у неплатіжний стан). Зокрема, банкноти можуть: просвердлювати, обрізати не менше 50% площі купюри, розрізати навпіл або пошкоджувати фарбою. Зараз існує загроза потрапляння подібних банкнот в готівковий обіг в результаті їх крадіжки окупантами або мародерами із захоплених відділень банків.

“Так що ми просимо і бізнес, і громадян бути уважними. Такі банкноти – пофарбовані, розрізані або з отворами – не потрібно приймати під час готівкових розрахунків”, – підкреслюють в НБУ.

Там зазначають, що від таких банкнот необхідно відмовлятися і просити нові, оскільки вони перестали бути платіжним засобом. Також необхідно повідомити про розповсюджувачів таких банкнот у поліцію, щоб зупинити дії зловмисників.

У разі виникнення сумніву також можна звернутися в будь-який банк. Пошкоджені банкноти під час воєнного стану обміну не підлягають, а вилучаються для подальшого проведення досліджень Національним банком.

До теми: Нацбанк хоче знати, що про нього думають, і готовий за це заплатити 591 тис грн

 

Нагору