Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У ліцею №5 в Коломиї сварилися і оглядали сховища

На перший рік директорства Оксани Якубовської випало надзвичайне випробування. А все тому, що  відновлення очного навчання вимагає облаштування укриттів, а їх у закладі освіти чимало. Напередодні педколектив зустрівся з батьками, щоб поговорити про майбутній навчальний рік та показати укриття.

Як батьки відреагували на побачене розповість Інформатор.

Більшість наших домашніх укриттів далекі від ідеалу: сирі старі підвали багатоповерхівок не зовсім відповідають вимогам. Але в школі чи дитсадку мають бути надійні й комфортні укриття.

До теми: Всі рівні, але є рівніші: як міська рада ділить кошти на укриття в закладах освіти

Одне з укриттів ліцею №5 було в центрі скандалу у червні цього року. Батьки сфотографували й виклали в мережу, як малюки сидять серед багнюки й калюж разом із вихователями. Це укриття мали б привести до ладу, але й нині воно виглядає так само, хіба калабані дещо підсохли.

До теми: Що з укриттям для дошкільнят Коломиї?

Але це не єдине укриття в школі.

Нарада з батьками пішла не за планом, коли місцева депутатка звернулась до керівництва із питанням, як можна запускати очне навчання, коли укриття не готові. Галас, дебати, взаємні звинувачення. А відтак все ж пішли дивитися, де місто пропонує перебувати під час повітряної тривоги учням ліцею №5.

Відтак побачили три різні типи укриттів: за правилом двох перестінків у роздягальні біля спортивного залу облаштовано укриття для семикласників. Там наразі не вмикається світло, немає питної води й медикаментів.

Також у розлогому коридорі школи обабіч закладені два вікна мішками з піском. Тут має розміститися біля 180 учнів.

У підвалі школи одне з укриттів має три великі зали. Зараз тут майстри закінчують ремонт стін. Повітря важке і запилене. Сюди б мали приходити переховуватись і дошкільнята сусідського садочка, але поки після ремонту підсихають стіни, малюкам запропонували перебувати в коридорі школи.

 

Ще одне підземне укриття нещодавно вдалось розчистити і зараз тут майстри роблять суху стяжку. За потреби сюди можна буде приходити вже 1 вересня.

Третє укриття у цоколі школи досі не отримало належного фінансування. На його облаштування може піти й цілий рік, переконана директорка школи.

До слова укриття ліцею №5 призначені не лише для учнів, але й для мешканців багатоповерхівок на вул. Костомарова.

Після такої екскурсії дехто з батьків засумнівався, чи варто відпускати дитину на очне навчання. Інші ж переконані, що вдома не є більш безпечно, до того ж діти потребують спілкування в колі ровесників та й дистанційне навчання не дає потрібного рівня знань.

Наталка Сандецька

Нагору