Інформатор Коломия

ГРОШІ

Скандальному псевдоволонтеру з Прикарпаття оголосили про підозру

З травня по серпень 2022 року підозрюваний, розказуючи, що він волонтер, через соцмережу збирав кошти для ЗСУ. В результаті отримані понад 1 млн 171 тис грн від громадян, він привласнив гроші та розпорядився ними на свій розсуд. Псевдоволонтеру оголосили про підозру.

Розповідає Інформатор з посиланням на обласну прокуратуру.

Кількома тижнями раніше калуські соцмережі гули про те, як місцевий волонтер Віталій Хемич обдурив українців, розповідаючи казочки про свою волонтерську діяльність. Початок історії читайте ТУТ.

Зараз, за процесуального керівництва Калуської окружної прокуратури місцевому жителю повідомили про підозру у незаконному використанні благодійних пожертв під час воєнного стану (ч.3 ст. 201-2 КК України).

За даними слідства, з травня по серпень 2022 року підозрюваний, позиціонував себе волонтером та через соціальну мережу збирав кошти ніби-то для допомоги Збройним силам України та особам, які потребують допомоги у зв’язку з військовою агресією росії проти України. Він збирав пожертви на особисті банківські рахунки для придбання автомобілів, приладів нічного бачення, безпілотників, тепловізійних прицілів та інше.

Таким чином зловмисник отримав від громадян понад 1 млн 171 тис. грн, які привласнив та розпорядився ними на власний розсуд.

Викриття протиправної діяльності проводилось прокурорами спільно із працівниками відділу протидії кіберзлочинам у Івано-Франківській області та співробітниками СБУ в Івано-Франківській області.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Калуського районного відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області.

Підозрюваного затримано в порядку ст.208 КПК України. Наразі вирішується питання про обрання щодо нього запобіжного заходу.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

До теми: Торгували гуманітарною допомогою: поліція затримала псевдоволонтерів

Христина Бойчук

Нагору