Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Рушорі активісти відновлюють місце одного з найкращих боїв УПА

Щорічно тут вшановують пам’ять та згадуть усіх тих, хто боровся за незалежність України у лавах Української Повстанської Армії. Вже декілька років небайдужі краяни намагаються облагородити територію на місці бою для того, щоб усі, хто буде проїжджати повз зупинилися на хвилинку та віддали шану героям, які розгромили споконвічного ворога та не забували свою історію.

Інформатор відвідав це визначне місце, яке мають знати всі українці. А також дізнавався про проєкт, який вже розпочали творити меценати.

14 жовтня, місцеві жителі та гості відслужили молебень за всіх захисників та захисниць, які впродовж століть боролися за волю та незалежність України. Офіційного відкриття ще не було, адже війна внесла свої корективи: кошти та зусилля меценатів спрямовані на інші потреби, а також зараз є заборона на масові скупчення людей. Організатори розуміють, що дану подію схоче відвідати не одна тисяча свідомих українців, тож освячення місця бойової слави планують пізніше.

 

Саме на тій локації, де будується Пантеон Повстанської Слави в Лючанському Рушорі, 77 років тому, взимку 1945 року відбувся знаменитий бій за повстанську столицю – Космач.

На цьому місці повстанська сотня під командуванням сотенного Мирослава Симчича винахідливо заманила у пастку радянські каральні загони НКВС на чолі з генералом Миколою Дергачовим – тим самим Дергачовим, який за одну ніч виселив усіх кримських татар з півострова. Запеклий бій тривав понад три години, в результаті чого 12 військових вантажівок і 405 солдатів та офіцерів НКВС були знищені. З українського боку сотня втратила трьох бійців і четверо, включаючи Симчича Мирослава – було поранено.

Читайте також: Мирославу Симчичу присвоїли звання Героя України

Один з ініціаторів розповів з чого все починалося та як прийшла ідея створити цю пам’ятку.

“Один історик з нашого краю 10 років вибивав та вірив, що це історичне місце відновлять. Ми з ним випадково зустрілися на концерті, який він організував у Коломиї, щоб зібрати кошти для створення пам’ятника. Людей прийшло не дуже багато, і івін засмутився. Але я йому, тоді сказав, що все буде добре, бо важлива якість, а не кількість. Знаєте мало таких людей зараз є, які попри важкий фізичний стан , намагаються, щось зробити для своєї країни. І з цього почалося будівництво. Ми об’єдналися з друзями – львівськими, коломийськими і почали приводити цю територію в порядок”, – розповідає Василь Шкодяк.

“Я зробив те,що мав зробити. Це є мій обов’язок. У мене в родині були закотовані, і по лінії дружини також. Моя тета відсиділа 10 років у концтаборах. У нас у генах тече правильна кров. Я хочу після себе залишити не те, що я заробив гроші, побудував маєтки і помер. А залишити дітям ось це, увіковічнити одну з багатьох героїчних сторінок українського народу.”, – розповідає Василь Дмитрович.

Він додає, що зараз тут все готове тільки на 10-20 % не більше. Спеціально для Інформатора меценати показали,як має виглядати цей проєкт у недалекому майбутньому. Якщо б не розпочалося повномасштабне вторгення, то до кінця року проєкт мав би вигляд, як у каталозі. Проте, зараз є важливіші потреби, куди впершу чергу потрібно вкладати кошти.

“Нам потрібно віднаходити місця нашої бойової слави та перемоги, і розповідати дітям, що ми є нація-нескорених, нація – переможців”, – під кінець нашої розмови додає пан Василь.

Завдяки жертовності українських патріотів, Пантеон стане не просто туристичним магнітом, а локальним символом незламності українського духу. Це місце не лише збереже в людській пам’яті повстанські битви, а й стане місцем духовної сили.

До теми: У Космачі до 80-річчя УПА меценати поклали пам’ятник Роману Шухевичу | Фоторепортаж

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

 

Нагору