Коломия До сайту

У ратуші пояснили, з якого дива міське озеро стало ставком. Екологи виступають проти

У Коломийській міські раді переконані, що головне озера міста – ставок, а тому цілком спокійно намагаються протягнути рішення про зміну прибережної захисної смуги. Якщо так піде далі, то озеро від щільної забудови не врятує ніхто. Елітне житло і десятки забігайлівок заполонять сквер довкола озера, залишаючи коломиянам для прогулянок лише асфальтовану доріжку.

Інформатор звернувся до старожилів та екологів, щоб дізнатися правду.

За міське озеро влада Коломиї взялася ще у 2021 році. Тоді вони прийняли рішення, яке стало першим кроком до змін водоохоронних зон довкола водойми. Саме там вперше озеро фігурує як став.

Нагадаємо, що охоронна зона ставка – 25 м, а озера – 100 м.

Деталі: Хто з депутатів підтримав скандальне рішення про зміни меж берегів міського озера

Віталій Сьомкін десятиліттями очолював спілку рибалок в Коломиї. Тривалий час саме вони єдині опікувалися екосистемою водойми. Але він пам’ятає це місце з раннього дитинства.

Виявляється, у 50-их роках тут був кар’єр, а поряд – цегельня. На місці, де зараз рятувальний пост, стояв завод, а сировину видобували на площі, де зараз міське озеро. У 60-х роках підшкірні води прокралися до котловану і затопили кар’єр. А згодом там поклали шлюзи. Так у місті постало озеро.

Тому твердження про “штучне” походження водойми неоднозначне: котлован вирили вручну, а вода його наповнила природнім шляхом.

До теми: Озеро чи став: на сесії розглядали питання прибережних зон “ставка на вулиці Чехова”

Еколог Роман Савінський зазначає, що для класифікації водойми важливим також є те, чи цей резервуар наповнюється суто підшкірними водами, а чи у нього втікає і витікає потічок. Бо в першому випадку – це ознака ставка, а в другом – озера.

Але навіть за великого бажання влади змінити природоохоронну лінію берегів коломияни можуть на це вплинути, якщо зареєструють цю водойму (нехай навіть з назвою ставок) у природно-заповідному фонді. Тоді вона буде перебувати під захистом Міністерства захисту довкілля та природніх ресурсів України.

Якщо вам небайдужа доля міського озера – пишіть нам лист підтримки на електронну пошту kl.informator@gmail.com.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.