Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Несподівана веселка над Коломиєю

Такого красивого заходу сонця давно не бачили в Коломиї. Осінь перетворилась на чергу дощових, похмурих днів. А сьогодні небо насичено-синє, теракотові хмари, золоте листя дерев. Аж ось без жодної краплини дощу – веселка.

Інформатор бажає всім гарного вечора і розповість трохи про це природнє явище.

Веселка — це явище, викликане віддзеркаленням світла, заломленням і дисперсією в крапельках води.

Греки думали, що веселка забезпечувала міст між небом і землею.

У Болгарії вірять, що якщо пройти в райдужну арку, то можна змінити стать майбутньої дитини. Жінки, які часто народжували дітей однієї статі, мріяли пройти через веселку.

В окулярах з поляризаційним покриттям веселку не побачити. Це тому, що таке покриття також заломлює світло.

Жодна людина не може бачити точно таку ж веселку (якщо тільки це не сфотографована веселка), тому що навіть невелика зміна кута створить іншу веселку. Навіть людина, що стоїть поруч з вами, побачить іншу веселку, ніж ви.

Першим, хто вивчив і виділив кольори у веселці був великий вчений Ісаак Ньютон. Цікаво, що спочатку він виділив у веселці всього п’ять кольорів. Але потім, керуючись гармонією в музиці, додав ще два. Насправді веселка складається з мільйонів кольорів, але людина бачить усього лише сім.

Зимові веселки досить рідкісні, тому що краплі води замерзають і падають на землю, як сніжинки.

Веселка — це не те, до чого можна торкатися або наближатися. Вона «зникне» під неправильним кутом.

Іноді на світанку, коли сонце світить під кутом близько шістдесяти градусів, а в небі є невелика хмарність, можна побачити горизонтальну веселку, в якої немає початку і кінця.

До теми: Веселка над Коломиєю, як арка перемоги

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору