Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як святкувати Маланку в п’ятницю, 13-го

Сьогодні маємо дуже цікаву та містичну дату – святкування Щедрого вечора та Маланки припало на п’ятницю, 13-го. Досить того, що довкола цієї дати “крутиться” чимало міфів та забобонів, так ще й свято Маланки пов’язане із незвичними традиція та містикою.

Інформатор дізнавався більше.

Свято Маланки має як язичницьке, так і християнське походження. У дохристиянському міфі Миланія – донька бога порядку, шлюбу та сімейного статку, який перший зійшов на землю та почав проживати серед смертних. А от в християнстві героїнею урочистого святкування стала преподобна Меланія. Меланія народилася в Римі в одному зі знатних родів. Ще з дитинства дівчина прийняла християнство та відрізнялася від своїх однолітків прагненням до чистого та непорочного життя.

Як святкують цього дня

На Щедрий вечір або на Маланку дівчата та хлопці традиційно перевдягаються у персонажі казок, одягають маски тварин. Молодь всю ніч щедрує, а дівчата займаються ворожінням. З огляду на глибоку історію свято має багато традиції та обрядів.

Звечора 13 січня на Щедрий вечір починають щедрувати – ходять по домівках зі святковими піснями. Щедрувальники отримують від господарів смачненькі ласощі.

Наші пращури вважали, що щедрування слід розпочинати тільки після того, як зайде сонце, коли на землі почне збиратися всіляка нечисть. Щедрівки відганяють нечистого від будинків. Однак в останні роки це відбувається дещо раніше – це зумовлено тим, що серед щедрувальників в основному зустрічаються діти шкільного віку.

Разом з щедруванням виконується урочисте «ведення Маланки». Це обрядова вистава, під час якої перевдягнені в тварин хлопці відвідують домівки, веселять господарів та бажають всього найкращого у новому році. Ведення Маланки закінчується спалюванням снопа соломи, який називають дідухом. Дідух – це символ старого року, який колись зберігався у кутку кожного будинку.

На Щедрий вечір дівчата ворожили на нареченого та на долю. Колись під час гадань у дворі, де живе дівчина, хлопці знімали ворота. Є декілька різновидів ворожінь, які використовувалися в ніч на Маланку:

Щодо п’ятниці, 13-го, то з нею у різних народів і культур пов’язана безліч забобонів. Як правило, цей день вважається «чорною п’ятницею» днем, в який людей чекають неприємності. Дослідження вчених показали несподіваний результат: кількість неприємних інцидентів в п’ятницю 13 не зростає, а навпаки, знижується. Це пов’язано з тим, що люди в цей день намагаються вести себе більш обережно.

Тому Інформатор бажає всім хорошого дня та гарної Маланки.

Фото взяте з мережі

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору