Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Які скарби зберігаються в Коломиї на розі вулиць Франка-Петлюри

Коломия здавна була осередком не тільки жвавої торгівлі, але й культури та просвітництва. Сюди здобувати знання приїздили майбутні письменники, академіки, лікарі й народні педагоги. Саме тому видавнича справа тут завжди була в пошані. Книги про Коломию або ж написані коломиянами роками збирали наші краєзнавці й ось уже 5 років всі вони представлені у відкритих фондах Музею коломийської книги.

Інформатор досліджував скарби цього музею-бібліотеки й ділиться з вами цінним.

1864 року брати Білоуси започаткували в Коломиї традиції друкарської справи і книговидання. З того часу і впритул до ІІ світової війни у нашому місті діяло аж 32 друкарні, і в цьому плані Коломию випереджував лише Львів.

Народні, загальні книгозбірні, періодика для селян, міської інтелігенції, поради жіноцтву, збірки поезій молодих авторів і тлумачення класиків – усього в Коломиї було вдосталь.

Сучасний просвітник, ініціатор серії книг про Коломию, директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун ініціював встановлення пам’ятника книзі біля нашого театру на вул. Франка, а 2018 року втілив у життя ще одну сміливу мрію – відкрити Музей коломийської книги. І доброчинців, благодійників та помічників у цій справі, хвала Богу, не бракувало.

До теми: Могилу відомого фотографа Олександра Кіблера несподівано віднайшли на Монастирку

Відтак, якщо вам цікава історія нашого славного міста або ж ви шукаєте інформацію про своїх пращурів з числа коломиян, то тут можна попрацювати з книгами, які важко знайти у бібліотеках чи навіть Музею історії міста.

Найдавніша книга цього музею – 1865 року під назвою “Село Липовиці”, яку щедро передав у фонди краєзнавець з Нижнього Вербіжа Іван Лудчак. Є у музею й інші рідкісні старовинні книги.

До теми: У музею історії Коломиї збирають давні платівки, радіоли та програвачі

Також тут у повному обсязі представлена краєзнавча збірка “Коломийська бібліотека”, що нею активно послуговується Інформатор, аби розповісти вам цікавинки з минулого нашого любого міста, його будіель, вулиць та гордих представників.

Зараз у серії є 39 краєзнавчих книг.

Тут також знайдемо усі надруковані зшитки “Енциклопедія Коломийщини”, де зібрані імена й дані про відомих коломиян.

А ще тут можна побачити художні книги авторів, які народилися або ж проживають в Коломиї чи Коломийському районі, зокрема й давні книги, видані у діаспорі.

Засновниками закладу є Коломийський педагогічний коледж та Коломийське міськрайонне товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка за підтримки влади міста та району.

На волонтерських засадах опікуються музеєм Ольга Гаврилюк і Ганна Григорашик, які 4 рази на тиждень виділяють по 2 години свого вільного часу роботі з фондами та відвідувачами.

А пані Ольга ще й веде сучасний літопис Коломиї, писаний від руки.

Ольга Гаврилюк

В музеї зібрано таку літературу:

  • видану в Коломиї в будь-який період часу;
  • з інформацією про Коломию та Коломийщину;
  • видану коломиянами і мешканцями Коломийщини в будь-якому куточку України чи
    світу.

Усе це стане в нагоді не тільки всім, хто цікавиться історією міста чи літературою, але й студентам педколеджу, адже 2023 року тут ввели новий навчальний предмет – “Історія рідного краю”. Тепер майбутні педагоги мають повно матеріалу для вивчення й підготовки наукових робіт.

28 грудня 2020 року музей представив книжки одного з фундаторів краєзнавства на Прикарпатті,
франкознавця, власника найбільшої в Коломиї книгозбірні Івана Білинкевича з нагоди його 115-ліття.

У музеї побували письменник, нині покійний Герой України Дмитро Павличко, професори Микола Лесюк, Олег Малярчук, Дмитро Дзвінчук, Іван Монолатій, Ольга Слоньовська, письменник і видавець Володимир Шовкошитний, єпископ Коломийський і Косівський ПЦУ Юліан, єпископ Коломийський УГКЦ Василь Івасюк, народний депутат України Юрій Тимошенко, композитор Володимир Зубицький, директор Івано-
Франківського обласного департаменту освіти і науки Віктор Кімакович, заслужені журналісти України Вікторія Плахта, Тамара Лейбюк, Володимир Струк, Іван Гаврилович, інші відомі люди.

З великим зацікавленням вивчають коломийські книги наші вимушені гості з південних, північних, східних і центральних областей України.

Музей працює з понеділка по четвер з 14:00 до 16:00 і знаходиться у одному з корпусів Коломийського педагогічного коледжу – на вул. Франка, 4 (вхід від площі Скорботи).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Наталка Сандецька

Нагору