Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як сьогодні виглядає могила та будинок Йосафата Кобринського у селі під Коломиєю

За понад століття з часу поховання отця Й. Кобринського, його могилу досі можна знайти на місцевому кладовищі у селі Мишин, де він служив аж до самої смерті. Там, одразу при вході на цвинтар, також знаходиться і будинок пароха.

Інформатор ділиться сучасними світлинами цих місць та пропонує коротку історію.

Предки о. Йосафата переселилися на Галичину в 17 ст. з міста Кобрин на Волині (тепер – Білорусь). Деякі краєзнавці підозрюють, що родове прізвище Кобринських походить якраз від назви цього міста. Сам о. Йосафат вже народився у Коломиї в 1818 році. Тут і закінчував початкову школу. Своєю видатною будівлею Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, який названий в честь священника, Коломия завдячую саме Й. Кобринському. Хоча спершу отець будував цю споруду, як Народний дім. Більше у статті: Як півтори століття тому етнографічна виставка в Коломиї дала початок величній будівлі

Свою першу парафію о. Йосафат отримав у селі Москалівка, яке пізніше приєднали до міста Косів. Прослуживши там священником всього вісім років, Кобринський домігся того, що ціла москалівська громада відмовилась від алкоголю і почала активно працювати в господарстві. Там він і збудував школу за кошти з власної кишені, яка стоїть і сьогодні.

Згодом Йосафат Кобринський став парохом у селі Мишин неподалік Коломиї. Майже 50 років отець проводив тут свою душпастирську діяльність. Кобринський так і не побачив завершення будівництва Народного дому в місті Коломия, не доживши через важку хворобу лише рік. Поховали священника 30 березня 1901 року в Мишині. До кладовища за його труною йшло понад 4 тисячі коломиян та мешканців села. На похороні було 27 священників. Разом із Йосафатом Кобринським поховані дружина та брат.

За деякими джерелами та розповідями мешканців Мишина, будівля на території місцевого кладовища і є домом отця Йосафата Кобринського. Будинок одразу впадає в око при вході на цвинтар. Він досить великий, але старий і занедбаний. Із надпису на будівлі, можна припустити, що тут також знаходився магазин.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Над матеріалом працювала Ольга Пукавчук

Нагору