Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Витоки інтернету в Коломиї: спогади від учасника IT-кластеру

Нині інтернет – незамінна річ для кожного. Завдяки йому ми можемо поспілкуватися з рідними, які перебувають за кордоном, знайти давні фото Писанкової та багато всього іншого. 

Тому з нагоди Дня інтернету Інформатор вирішив довідатися, коли він вперше з’явився у Коломиї. Своїми спогадами поділився IT-спеціаліст Андрій Гулай.

З чого почався інтернет у Коломиї? Хто був першим?

Перша ідея про проведення інтернету в Коломиї з’явилися близько 1996-1997 років. Деякі люди приватно підключалися через міжміський телефон до київських операторів. І приблизно у 1998 році ініціативні групи запланували запустити сервіс надання інтернету в Коломиї. Було 2 групи: Мирослав Корецький та Зеновій Микитюк працювали на телефонній станції “Престо” на вул. Мазепи, а інша група – Юрій Станчик і Олександр Захаркевич, які були власниками фірми “Yes”. Вони практично водночас почали працювати. А ще у 1995 році була заснована компанія “Квант-2”, яка й донині забезпечує якісним інтернетом коломиян і мешканців ближніх сіл.

Тоді пан Андрій був студентом і його взяли на практику в другу групу. Вони були розташовані у Коломийському ліцею №9, де зараз можна зробити ксерокопію. Вони спочатку продавали комп’ютерну техніку, а у 1998 році почали розробляти план, як подати інтернет в Коломию, бо це було не так просто.

На початку 1999 року в них вже майже все було. Коли відкрився інтернет-сервіс провайдера, його назвали “Yes”. У травні цього ж року Мирослав Корецький та Зеновій Микитюк відкрили інтернет-сервіс провайдера “Назіс”. У липні почав працювати провайдер Юрія Станчика.

На той момент було лише 10 ліній. Під’єднання до інтернету було через телефонну мережу. Людина телефонувала до провайдера, який під час дзвінка з’єднував користувача з інтернетом. Швидкість була смішна – 33,6 кбіт/с. Якщо порівняти із сучасним інтернетом, то це у 10 тис разів менша швидкість.

У 2000-х власники “Квант-2” вирішили прокладати кабельну мережу та підключати абонентів до інтернету й телебачення.

Першу мережу розгорнули в районі вулиць Богуна та Мазепи, а головну станцію розташували у власній квартирі.

Тоді інтернет-технології були не дуже розвинуті, а коли з’явилася змога проводити інтернет через кабельне телебачення, почали інвестувати в розвиток цього проєкту. “Квант-2” обслуговував здебільшого багатоповерхові будинки, хоча старався, де можливо, охопити й приватний сектор.

У 2002 році з’явився НТК-провайдер. Детальніше про них:

Які вулиці Коломиї першими підключили до інтернету?

По суті такого не було. У Європі, Америці та Україні людина просто телефонувала до провайдера і отримувала інтернет. Все залежало від бажання та фінансового стану користувача.

Першим клієнтом коломийського інтернет-провайдера “Престо” став науковець, лікар Володимир Паньків.

Існувала приватна телефонна станція. Тоді, аби надати людині інтернет, треба було мати номери телефону. Провайдери викуповували їх у станції. На них він зі свого боку ставив модеми. Люди додзвонювались на модем і отримували інтернет. Звучав модем так.

Так виглядав модем, на який треба було телефонувати

Потім інтернет трохи розвинувся і його почали роздавати через радіоінтернет. Це щось схоже до вай-фаю тільки на більшій відстані. Потім з 2008-2010 років з’явився оптичний інтернет. Втім, провайдери “Престо” і “Yes” зникли – не витримали конкуренції. Серед місцевих провайдерів залишились НТК та Квант-2. Вони працюють досі.

Яка була вартість інтернету?

Спочатку інтернет тарифікувався по мегабайтах або по хвилинах. Користувачі платили кілька копійок за мегабайт і користувалися інтернетом. Аби отримати безлімітний інтернет на місяць потрібно було заплатити 200-300$. У провайдера була обмежена кількість телефонних ліній. Наприклад, їх є 10. Якщо 3 абоненти будуть користуватися інтернетом постійно, то кількість телефонних ліній стає меншою.

Якщо порівнювати Коломию з іншими містами України і області, інтернет у нас з’явився швидше чи пізніше?

У обласних центрах України інтернет з’явився приблизно у 1996-1998 роках. У Чернівцях вже на той момент було декілька провайдерів, у Франківську теж. З районних центрів Коломия, мабуть, була найпершою. У Калуші на той момент інтернету не було.

Як бачимо, в Коломиї активно розвивався інтернет ще у минулому столітті. Тому в період вимкнень світла ми, завдяки технічному прогресу та злагодженій роботі провайдерів, мали змогу не втрачати зв’язок зі світом та бути в курсі подій. Дякуємо всім причетним та бажаємо не стояти на місці, а розвиватися і йти вперед.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору