Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що не так з дитячими майданчиками в Коломийській громаді

З гірки – в болото чи з гойдалки – в калабаню. А ще пісок впереміш із екскрементами дворових собак та котів. Це все про нас. Чи час запропонувати дітям щось краще?

Інформатор проаналізував типові проблеми батьків і дітей із дитячими майданчиками у нашому місті та селах громади. Це суб’єктивна думка автора статті як матері та корінної коломиянки, матеріал про вимоги ДБР та бачення юристів очікуйте згодом.

Майданчики нового типу Коломия почала закуповувати з 2011 року.

Це були і цілі комплекси, як у міському парку ім. Трильовського, призначені для дітей двох вікових категорій, або ж менші майданчики для мікрорайонів. Згодом великі ігрові комплекси з’явились також на міському озері ім. Руфа.

А до 775-річчя першої писемної згадки про Коломию завод “LEONI” подарував нашому місту великий дитячий майданчик у вигляді корабля із додатковими гойдалками, пісочницею, лавками і загорожею. Поряд нього є також інклюзивний майданчик для дітей з проблемами опорно-рухового апарату.

Відтак до 2020 року у місті встановили десятки більших і менших майданчиків, переважно від фірми “Інтер Атлетика”. Відповідно деяким вже по 13 років, іншим – менше 3-ох.

І якщо в 2011 році коломияни тішились, що нові дитячі гойдалки і пісочниці замінили залишки радянських, то нині батькам важливо, щоб діти мали відповідні умови для розваг та розвитку надворі. Все ж таки йдемо в Європу.

До теми: Паркан біля будівництва басейну в Коломиї може впасти на дитячий майданчик

До слова, петиція коломиянки про встановленні інноваційних майданчиків  набрала потрібну кількість голосів на підтримку, що відповів голова на таку пропозицію – читайте 11 квітня на сайті Інформатора.

Майданчик встановлюють просто на землі

Десь земля, десь глина, а десь каміння впереміш з піском і ґрунтом. І все за найменших опадів змушує матусь з дітками обходити ігрові майданчики десятою дорогою. І якщо біля свого будинку можна дозволити малечі трохи побабратися у грязюці, то у парку чи біля озера це робити не варто. Як потім у вологому одязі повертатися додому?

В інших містах України вже  кілька років майданчики встановлюють на спеціальному покритті, яке не тільки дозволяє уникнути болота, але й убезпечує дітей від травм при падінні.

Більшість пісочниць не мають дашків та накриття

Закрита пісочниця – це конструкція з кришкою, яку можна закрити на ніч, аби котики-песики не використовували цей пісок як туалет. Діти – народ безпосередній: тут ліплять пасочки і сіють, а за мить вже почухали ніс чи губи. Це як мінімум негігієнічно і може зашкодити здоров’ю. Часті кон’юнктивіти – один із наслідків потрапляння в очі такого піску.

До теми: Що бракує коломийським пісочницям

Відсутність тіні

У парку чи сквері біля озера майданчики розташовані в тіні дерев (хоча у світлі останніх подій тут проситься слово “наразі”).

А от у житлових масивах і мікрорайонах приватної забудови, як-от на вул. Січинського чи у Франка-Достоєвського, дитячі комплекси просто неба, без дерев і кущів. Відповідно влітку турботливі батьки мають вибирати час або вранці, або понад вечір, аби дитина не гралася під палючим сонцем.

Вони потребують догляду

За 5-10 років майданчики понищилися, особливо це стосується дерев’яних елементів. Відповідно вони потребують заміни деталей, дошок, фарбування, часом – зварювальних робіт і , звісна річ, поновлення піску.

У наприкінці 2022 року комунальники міста відзвітували про ремонт 10-ти дитячих майданчиків. Вартість цих робіт наразі невідома. Інформатор писав про закупівлю ремонту майданчика в мікрорайоні Крип’якевича за 98 тис грн.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору