Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Фотореквізит з минулого століття: які речі з ательє Кіблера зберігають в коломийському музею

Циліндр, крісла, фотоапарати й об’єктиви, ретушерський столик, еротична ваза та ще колони, столики і тумби, біля котрих так любили позувати коломийські панянки досі в Коломиї. Все це зберігається у нашому музеї історії міста.

Інформатор зберіг в кадрі кілька фото з експозиції славного фотографа-реформатора Александра Кіблера з надією, що ви знайдете годину вільного часу, аби насолодитися відвідинами музею на вул. Шухевича.

Століття тому мати світлину з ательє Александра Кіблера було неабияким щастям. Він був фотографом й винахідником. Вишуканий, імпозантний, пунктуальний і захоплений красою жінок. Серед клієнтів його ательє було навіть подружжя Габсбургів – майбутнього імператора Кароля і Зити – коли ті 1912 року декілька місяців мешкали в Коломиї.

Увесь реквізит із свого престижного фотосалону в Коломиї Александр Кіблер заповідав своїй помічниці Марії Копчук, яка працювала у нього в ательє ретушеркою. А після її смерті уцілілі реліквії зберегла коломиянка Надія Луців, які й придбав музей.

Експозиція предметів з фотосалону відомого майстра представлена в Музеї історії міста Коломиї, що на розі вул. Шухевича та бульвару Лесі Українки. Там вирішили, що досить цим цікавинкам ховатися за ширмою музейних фондів.

Наразі в музейній експозиції є біля 50-ти оригінальних фотографій авторства Александра Кіблера. А ще – його фотореквізит.

Імпозантний Кіблер – модерніст фотосправи

“З упізнаваністю цього пана не могли, впевнена, конкурувати навіть гімназійні професори чи радники магістрату, бо ж користувалися його послугами всі”, – стверджує Мирослава Кочержук, наукова співробітниця Музею історії міста Коломиї.

За переказами корінних коломиян майстер фотосправи мав витончений смак і захоплювався красивими жінками, ба більше – мав пречудову добірку їхніх фотографій. Можливо, колись ми віднайдемо більше його оригінальних фотографій, щоб століття не стерли цю цікаву сторінку з історії Коломиї.

Але наразі в музею є кількадесят світлин і ось цей столик, біля котрого позує юна покутянка. У музею ідентифікували столітній реквізит і доповнили експонат фотокопією світлини.

Музей історії міста Коломиї зокрема зберігається 2 фотоапарата з ательє Кіблера та об’єктиви, які музей в 90-х закупив у Івано-Франківську. На той час це були невеликі гроші  роках.

“Цікаво що ретушерські столик, який зараз зберігається у Музеї історії Колоце власний винахід Олександра Кіблера і на той час він був досить новаторським, адже дозволяв виготовляти більш якісні знімки”, – розповідає Михайло Арсак.

Поряд музею знаходиться будинок, де діяло ательє Кіблера. Зараз тут розміщена кав’ярня, проте вона вже деякий час зачинена.

Ще кілька слів про майстра 

Відомий коломийський фотограф Роман Баран у своєму щоденнику писав:

«…Досить часто буваю в Коломиї. Там є дуже посередні фотографи, але є старий німець Кіблер, який має приватну фотографію. Працює сам з ретушером. Фотостудія чудова. Колись це був придворний фотограф Франца Йосифа. Знімає тільки при денному світлі у фантастично побудованому павільйоні. Апаратура у нього німецька, оптика також. Він володіє такими об’єктивами, які не снилися сучасним бідним фотографам у Станіславові».

І правда, в Коломиї були й інші фотографи, але стиль та якість світлин з ательє Кіблера відрізнити нескладно. Його портрети досі зберігаються у сімейних архівах давніх покутських родин. І тільки невелике частина світлин знаходиться у Музею історії Коломиї.

До теми: У музею історії Коломиї збирають давні платівки, радіоли та програвачі

Він був фотографом й винахідником. Вишуканий, імпозантний, пунктуальний і захоплений красою жінок. Серед клієнтів його ательє було навіть подружжя Габсбургів – майбутнього імператора Кароля і Зити – коли ті 1912 року декілька місяців мешкали в Коломиї.

Відтак Кіблер отримав титул придворного фотографа Кароля Франца Йосифа. А тим часом могила його стояла забутою на Монастирку, кладовищі біля Благовіщенської церкви. Аж поки її ненароком не знайшли коломийські музейники-краєзнавці. Під густим плющем виявив напис “Kubler Aleksander. Artysta-fotograf “.

Детальніше: Могилу відомого фотографа Олександра Кіблера несподівано віднайшли на Монастирку

Відвідайте музей, аби пізнати незвідану давню і нову Коломию.

До теми: У музею історії Коломиї збирають давні платівки, радіоли та програвачі

Музей приймає гостей всі дні, крім понеділка.

Вартість невисока:

  • 50 грн – дорослим
  • 20 грн – школярам та студентам
  • 100 грн – екскурсія для групи дорослих
  • 50 грн – екскурсія для групи школярів чи студентів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору