Інформатор Коломия

ГРОШІ

Садки Коломиї не запрацюють після канікул, а що далі?

Мер Коломиї Богдан Станіславський стверджує, що нема сенсу запускати садочки через низьку відвідуваність дітей. Більше того, він переконаний, що вартість дошкільної освіти на одну дитину надто дорого обходиться місту. 

Інформатор намагався випитати у очільника Коломийської ТГ, що буде з садками в Коломиї.

Міський голова стверджує, що садочки відвідує мало дітей. А  тому після канікул на місяць дошкільні заклади не відчинять, буде працювати тільки один черговий садочок №14 на вул. Лисенка. Дошкільні заклади будуть відкривати поступово. Як саме – наразі невідомо.

До слова: У Коломиї зі шкіл та садочків звільнили 84 сторожа

А як можна виміряти відвідуваність садків, коли вони не працюють? Батьки не квапляться віддавати дітей у черговий садок, бо це додатковий стрес для дитини. А крім того не кожен має можливість возити дитину автівкою. Мешканцям мікрорайону Богуна. Леонтовича, Стефаника чи автостанції дуже далеко йти з малюками до чергового садочка.

Міський голова зазначив, що державний садок дуже дорого обходиться місту: Богдан Станіславський назвав суму в близько 16 тис грн на місяць за одну дитину і навів приклад приватного – католицького садочка в Коломиї, де вартість навчання складає 4200 грн на місяць. Знає з особистого досвіду, адже його дитя ходило саме в цей садок.

до теми: Прачок і сторожів із садочків Коломиї скоротили

Важко сказати, звідки такі цифри у міського голови. Хіба що розрахунок зарплати вихователів прирівняли до зарплат працівників ратуші. Але на ділі так не є. Няня отримує мінімальну зарплатню, вихователь – залежно від стажу 7-14 тис грн (суми приблизні на прикладі одного із садків міста).

Міська рада хоче, щоб групи відвідували не менше 15 дітей на день. Але це не завжди вдається. І тут уже відповідальність батьків: або ви справно ходите в дошкільний заклад, або ж настане день, коли не буде куди прийти навіть зрідка.

А крім того дошкільну освіту очікують жорсткі вимоги економії, адже міська рада заклала в бюджет 2023 року на 21,5 % менше коштів, ніж минулого року. Більше про це читайте у наступних публікаціях Інформатора.

До теми: Загибель головного освітянина, гучні звільнення та скорочення: що відбувалось в освіті Коломиї у 2022 році

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору