Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Кого у 2023 році обрали таємним голосуванням на премію імені Василя Стефаника

На початку травня відбулося таємне голосування щодо призначення щорічної премії імені Василя Стефаника в галузі літератури. 

Кого обрало журі – знає Інформатор.

Кандидатури, допущені до II туру голосування, обговорювали 10 членів комісії з призначення премії. Жвава дискусія розгорнулася щодо кандидатів на премію, зокрема щодо книги “Назустріч смерті” молодої кулеметниці й поетеси Оксани Рубаняк.

Книгу Тетяни П’янкової “Вік червоних мурах” (номінація “Проза”) зняли з голосування, оскільки вона вже відзначена літературною премією імені Миколи Гоголя у березні цього року. За правилами премії імені Василя Стефаника, її не можуть здобути твори, які вже були відзначені іншими преміями або державними нагородами.

Книгу Василя Клічака “Сорочка Геракла” також зняли з голосування через невідповідність номінації “Твори або роботи, що популяризують творчість Василя Стефаника і написані письменниками, котрі проживають за межами області”. Так, із 407 сторінок поетичної збірки лише 8 стосуються Василя Стефаника. Також відсутні рецензії чи відгуки на книгу.

Читайте також: Лауреаткою премії імені Шолом-Алейхема обрали Софію Андрухович

У номінації “Поезія” на премію претендували Власта Власенко (Ковалюк Богдана), Василь Гостюк та Оксана Рубаняк, у номінації “Документальна і науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)” – Аделя Григорук.

У номінації “Поезія” лауреатом премії імені Василя Стефаника обрано авторку Власту Власенко (Богдана Ковалюк).

У номінації “Документальна і науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)” – Аделю Григорук.

Богдан Футерко запропонував створити окрему літературну премію імені Марка Боєслава задля підтримки творчих доробків наших військових та ветеранів. Цю пропозицію підтримали більшість членів комісії.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору