Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 8 травня

У понеділок, 8 травня 2023 року, в Україні триває 439-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 237 днів. У цю дату іменини  Віктор, Станіслав, Арсен, Бенедикт, Денис, Іда, Михаїл, Ульрика, Марк, Сильвестр.

Які свята в Україні та світі – розкаже Інформатор.

8 травня в Україні та у всьому світі вшановується День пам’яті та примирення. Кожне слово у назві цієї дати має глибоке значення. Пам’ять говорить нам про те, що ми маємо не забувати мільйони людей, які загинули у Другій світовій війні. Примирення – означає, що всі країни, що брали участь у кривавих діях тієї війни мали б примиритися між собою та не починати нових війн.

Мета цього пам’ятного дня – ще раз нагадати про невинних жертв війни, про безглуздо знищених в результаті бойових дій людей, про жахливі воєнні злочини, злочини проти людяності. Народи повинні були примиритися для того, щоб не допустити повторення подібних подій знову. На жаль, наші сподівання не завжди виправдовуються і українцям знову доводиться боронити своє право на існування, яке цього разу заперечують російські нацисти.

Проте, Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який пропонує встановити 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. І підписав указ про святкування 9 травня Дня Європи.

Всесвітній день боротьби з раком яєчників (World Ovarian Cancer Day) – це щорічна подія, яка проводиться 8 травня з метою підвищення обізнаності про рак яєчників, його симптоми та ризики для жінок у всьому світі. Рак яєчників – це тип раку, який починається в яєчниках і може поширюватися на інші частини тіла. Його часто називають «тихим вбивцею», оскільки його важко виявити на ранніх стадіях, а симптоми можуть не проявлятися, доки рак не прогресує.

День вільної торгівлі (Free Trade Day) – це щорічна подія, що відзначається 8 травня. Це день для просування та захисту політики вільної торгівлі та переваг, які вона може принести економікам у всьому світі.

Цей день визнає важливість вільної торгівлі для сприяння економічному зростанню, створенню робочих місць і покращенню рівня життя. Це можливість підвищити обізнаність і сприяти прийняттю політики вільної торгівлі, яка спрямована на усунення бар’єрів у торгівлі та створення рівних умов для бізнесу в усьому світі.

8 травня святкується Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Святкова дата вибрана на честь дня народження Анрі Дюнана – швейцарського суспільного діяча, засновника Червоного хреста та першого лауреата Нобелевської премії миру. Спочатку свято називалось «День Червоного Хреста». Перше його святкування відбулось в 1948 році. Пізніше, у 1984 році, назву свята змінили на «Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця».

Щорічно 8 травня святкується Всесвітній день віслюка (World Donkey Day). Ідея святкування належить Разику Арку. Він помітив, що ніхто й ніколи не вшановував цю тварину, яка докладає багато зусиль, щоб допомогти людині. У 2018 році Разик вирішив створити групу у Фейсбуці, щоб відстежувати життя цих тварин по всьому світі. Також ця концепція була підтримана ЗМІ. У виданні Daily Express була розміщена стаття, присвячена віслюкам, а саме 10 фактам із їхнього життя, невідомим загалу людей. В результаті цих заходів і було започатковане святкування Всесвітнього дня віслюка.

8 травня святкується ще один День народження Кока-Коли. Цього дня бухгалтер Френк Робінсон вигадав назву напою, виготовленого фармацевтом Джоном Пембертоном. Також чоловік володів навичками каліграфії, що допомогло йому у написанні назви. Френк зробив фігурними літерами напис «Coca-Cola», який і став логотипом напою. Таким він залишається по сьогоднішній день. Офіційна реєстрація товарного знаку «Coca-Cola» відбулась у США у 1893 році.

8 травня – святкова дата в православному календарі. Цього дня вшановують пам’ять Марка Олександрійського – День Марка Ключника. В народі його називають Ключником, тому що в нього є «ключ від дощу». Вважається, що саме цього дня на небі починає з’являтися веселка.

Цей день в історії:

  • 1541 рік — іспанський конкістадор і мандрівник Ернандо де Сото відкриває річку Міссісіпі та називає її Річка Святого Духа;
  • 1847 рік — шотландський винахідник зі Стонгейвена Роберт Томсон отримує патент на гумову камеру для коліс;
  • 1886 рік — доктор Джон Пембертон з Атланти вперше продає свій лікувальний еліксир, він мав такий попит в аптеці, що через три роки його секретну формулу було продано за 2300 доларів, а нині він відомий під назвою “Coca-Cola”;
  • 1900 рік — Андрій (Шептицький) став митрополитом Львівським;
  • 1926 рік — відбувається перший авіапереліт над північним полюсом;
  • 1951 рік — Іван Драч опублікував свій перший вірш;
  • 2004 рік — німецька поліція заарештовує 18-літнього творця комп’ютерного вірусу під назвою “Sasser”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору